open-navfaktor-logo
search
Analiza BBC-a
Neuspjeh planova pogađa ruske špijunske agencije: Dva visoka službenika FSB-a u kućnom pritvoru
Izvještaji, još nepotvrđeni, kažu da su dva visoka dužnosnika iz FSB-a – ruske sigurnosne službe, stavljena u kućni pritvor.
11.03.2022. u 21:35
get url
text

Jedan od njih je, kako se navodi, Sergej Beseda - šef 5. službe FSB-a. Ovaj odjel je odgovoran za prikupljanje obavještajnih podataka i operacije u Ukrajini.

Smatra se da je njegov tim stajao iza planova za postavljanje promoskovske vlade u nekoj vrsti državnog udara i može se okriviti za nerazumijevanje snage opozicije u zemlji.

- Čini se da je nakon dvije sedmice rata Putin konačno shvatio da je jednostavno prevaren: 5. služba, u strahu da ne razbjesni vođu, jednostavno ga je opskrbila onim što je i sam želio čuti - rekli su Andrej Soldatov i Irina Borogan, stručnjaci za ruske špijunske agencije, koji su prvi izvijestili da su se hapšenja možda i desila, prenosi BBC.

Također se smatralo da je odjel gradio mreže tajnih agenata spremnih da se aktiviraju kada invazija počne. Ali ili nisu postojale kako je obećano ili nisu imale željeni učinak.

Ako se potvrde izvještaji o hapšenju, to bi moglo biti zato što neko treba da preuzme odgovornost za neuspjehe ili zbog nekih drugih manevara.

- Ako su tvrdnje o njihovom hapšenju tačne, to bi značilo da je Putin ozbiljno zabrinut zbog uloge FSB-a u vojnoj kampanji i da bi moglo doći do značajnih promjena na višim nivoima u FSB-u - rekao je jedan zapadni zvaničnik.

Brojna navodna pisma anonimnih insajdera iz FSB-a također su kružila društvenim mrežama dajući sumornu sliku unutar ruske obavještajne službe – ona također nisu potvrđena, ali stručnjaci smatraju da zvuče uvjerljivo.

A stepen u kojem je Zapad uspio prikupiti vlastite obavještajne podatke o planovima Moskve također će pokrenuti zvona za uzbunu, što će dovesti do straha u Moskvi da bi mogli imati zapadnjačke krtice u svojim redovima ili da se njihova komunikacija presreće.

Kada se tome doda činjenica da je Putin javno ponizio šefa ruske spoljne obaveštajne službe, SVR, uoči invazije dobije se slika da su ispod površine normalno skrivenog svijeta ruskih špijuna ovo duboko uznemirujuća vremena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.