open-navfaktor-logo
search
Kabul
Otkriveno ime osobe koja će voditi novu vladu Afganistana, jedan od osnivača talibana
Jedan od osnivača talibanskog pokreta Mula Baradar predvodit će novu vladu Afganistana i to bi uskoro moglo da bude objavljeno, izjavili su danas izvori iz ove grupe.
03.09.2021. u 11:16
get url
text

Izvori navode da će se Baradaru, koji je na čelu političke kancelarije talibana, na funkcijama u vlasti pridružiti Mula Mohamad Jakub, sin preminulog osnivača tog pokreta Mule Omara, i Šer Mohamad Abas Stanekzai.

VEZANI TEKST - Ko je Mula Baradar - prvo lice talibana

- Svi višerangirani lideri stigli su u Kabul, gdje su u toku posljednje pripreme za objavu sastava nove administracije - rekao je jedan neimenovani talibanski zvaničnik.

Talibani su preuzeli kontrolu nad većim dijelom zemlje i Kabulom 15. avgusta, ali se suočavaju sa žestokim otporom u dolini Panjshir, sjeverno od prijestolnice.

Sve ukazuje na to da su propali svi pregovori da se dođe do mirnog rješenja.

Objava o novoj administraciji mogla bi biti saopćena nakon džuma namaza, kazala su dva talibanska izvora agenciji AFP.

Iz UN-a je saopćeno kako su obnovljeni humanitarni letovi u određene dijelove države, povezavši tako pakistansku prijestolnicu Islamabad i afganistanski Mazar-i-Sharif na sjeveru, te Kandahar na jugu Afganistana.

Glavni aerodrom u Kabulu je i dalje zatvoren, ali se očekuje da u narednim danim počne raditi uz pomoć tehničkih stručnjaka iz Katara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.