open-navfaktor-logo
search
Upozorio Netanyahua
Penzionisani izraelski general: U našoj vojsci vlada haos koji se ne prikazuje u medijima
Penzionisani izraelski general-major Yitzhak Brik izjavio je da izraelski vojnici u Pojasu Gaze doživljavaju "potpuni haos" u pristupu opremi i logističkim uslugama neophodnim za rat.
24.02.2024. u 15:51
get url
text

Brik, koji je dao izjavu za izraelski list Maariv, izjavio je da je više puta rekao premijeru Benjaminu Netanyahuu da vojska nije spremna za rat zbog neosposobljenosti vojnika tokom pet godina i nedostatka osoblja i opreme.

Brik je naglasio da vojnici doživljavaju potpuni haos koji se ne spominje u medijima i naveo da su od 7. oktobra primili mnogo pritužbi vojnika.

- Nijedna vojna oprema, logistika, sistemi za ishranu koji su potrebni da nas pokrenu naprijed ne funkcionišu kako treba. Jer vojska je sve povjerila privatnim firmama. Nema ko da odmah popravi tenkove. Desetine tenkova su zaglavljeni u Pojasu Gaze i čekaju da budu povučeni - rekao je bivši izraelski general.

Ističući da mediji ne pominju stradanja izraelskih vojnika, Brik je naveo da se od 7. oktobra, kada je počeo rat u Pojasu Gaze, sa Netanyahuom sastao šest puta.

- Rekao sam mu da vojska, koja se nije obučavala pet godina i koja ima nestašicu opreme, nije spremna odmah da krene u rat. Ali njegov tim nije želio da on čuje istinu. Zato su ga držali dalje od mene - pojasnio je Brik.

U napadima za genocid optuženog Izraela od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti ubijeno je najmanje 29.606 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 69.737 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.