open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Poruka rudara: Ne bude li dogovora s Vladom i EPBiH, 20. maja generalni štrajk, potom protesti
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem u kojem su reagovali na stavove JP Elektroprivreda BiH u vezi sa reorganizacijom i smanjenjenm broj radnika u rudnicima Koncerna.
11.05.2021. u 13:26
get url
text

- Elektroprivreda BiH u proteklih 10 godina u potpunosti upravlja i rukovodi rudnicima uglja u sastavu Koncerna, imenuje upravljačke strukture u rudnicima. Uz podršku Vlade FBiH utvrđuje cijenu uglja koja se iz rudnika uglja u sastavu Koncerna isporučuje EPBiH.

U periodu od 2009. do 2020 godine EPBiH je od planiranih 580 miliona KM u modernizaciju opreme realizovala 312 miliona KM sa poražavajućim pokazateljima kada je u pitanju Rudnik uglja Kreka u Tuzli koji je doveden u situaciju da egzistira uz avansno plaćanje uglja EPBiH.

VEZANI TEKST - Elektroprivreda BiH o rudnicima: Prekobrojnih je 1.500, isključivo iz administracije

Tačno je da su kako to navode iz EPBiH lokalne politike u određenim fazama imenovale sazive upravljačkih struktura u rudnicma uglja u FBiH ali i sazive upravljačkih struktura u EPBiH. Sindikat i radnici u rudnicima nisu odlučivali o navedenom.

Postoji niz neosporivih dokaza u dokumentima Sindikata radnika rudnika Federacije BiH kroz koje se Vlada FBiH i EPBiH pozivaju da neutrališu negativan utjecaj lokalnih politika na rudnike uglja u FBiH te da zaustave masovan angažman u izvođenju rudarskih radova, opreme trećih lica, što je i danas pojava u nekim rudnicima.

Zanimljivo je da se iz EPBiH u proteklih nekoliko dana bave analizom strukture rudarskih sindikata u rudnicima uglja u FBiH.

Socijalni partner EPBiH je Sindikat radnika rudnika FBiH koji je najavio u skladu sa važećim zakonskim propisima generalni štrajk u sedam rudnika uglja u sastavu Koncerna, koji će ako socijalni dijalog ne uspije, početi 20. maja 2021. godine te je potpuno spreman za organizaciju i održavanje masovnog protestnog skupa.

VEZANI TEKST - Štrajk u pripremi, rudari ogorčeni: Prijete nam otkazima, ne možemo u penziju...

U posljednja nešto više od dva mjeseca EPBiH je odstupila od usaglašenih principa i karaktera restruktuiranja rudnika uglja u sastavu Koncerna na planu ljudskih resursa koji su usaglašeni u januara 2021. godine.

Raduje činjenica da se EPBiH u saopćenju od 10. maja ponovo očitovala po navedenom pitanju u skladu sa usaglašenim karakterom restruktuiranja rudnika uglja na planu ljudskih resursa kroz sljedeće:

- Zastupajući bezrezervni stav da status svakog prekobrojnog uposlenika treba biti riješen na njemu prihvatljiv način, EPBiH je osigurala sredstva i ponudila mogućnost prekvalifikacije na radna mjesta i nastavak radnog angažmana u rudnicima kao i mogućnost raspoređivanja u postojeća i nova Zavisna Društva kako bi bili podrška proizvodnji uglja na ekonomsko prihvatljiv način - navodi se, između ostalog, u saopćenju Sindikata.

Inače, kako nam je kazao Sinan Husić nakon sjednice rukovodstva Sindikata, poznato je kada bi moglo doći do novih protesta rudara.

- Ukoliko socijalni dijalog s EPBiH i Vladom FBiH ne donese dogovor, organizovat ćemo protest u Sarajevu 21. maja. Našim službama dali smo nalog da krenu u proceduru dobijanja potrebnih dozvola za održavanje protesta - rekao je za Faktor Husić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.