open-navfaktor-logo
search
Akcija SIPA-e
Pretresi i hapšenja u Sarajevu zbog droge, pranja novca, nanošenja teških tjelesnih povreda...
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u okviru akcije "Hijena", izvršili pretrese na tri lokacija u Sarajevu, a uhapšene su četiri osobe.
09.02.2024. u 17:39
get url
text

Tokom pretresa su pronađeni oko 130 grama kokaina, digitalna vaga za precizno mjerenje, više mobilnih telefona, računara i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi kupovine nekretnina i drugi materijalni dokazi.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, četiri osobe su uhapšenje zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela "Organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnom drogom, neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pranja novca, te nanošenja teških tjelesnih povreda i  oštećenja tuđe stvari.

- Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Zeničko-dobojskog Kantona i Federalnom upravom policije. 

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH već duži period rade na dokumentovanju naprijed navedenih krivičnih djela, a koja saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske - navedeno je u saopćenju.

Uhapšeni će, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama SIPA-e, biti predati Tužilaštvu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.