open-navfaktor-logo
search
Niz važnih pitanja
Sastanak ministara odbrane NATO-a u Briselu: Važno je da je NATO povećao prisustvo na Kosovu
U Briselu je jutros počeo sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem će se razgovarati o nizu važnih pitanja, uključujući rat Rusije i Ukrajine, ali i situaciju na Kosovu.
11.10.2023. u 10:50
get url
text

Sastankom u sjedištu Alijanse predsjedava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji se na ulazu u zgradu obratio novinarima zajedno sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koji je također stigao na ministarski sastanak bez ranije najave.

- Vaše liderstvo, hrabrost ukrajinskih vojnih snaga i odlučnost ukrajinskog naroda nastavljaju da impresioniraju i inspirišu sve nas i mi ćemo biti uz vas kako bi pružili podršku Ukrajini jer je to važno za cijeli NATO. Ministri odbrane NATO-a će razgovarati danas i sutra. Razgovarat ćemo naravno i o Ukrajini. Sastat će se i Kontakt grupa za odbranu Ukrajine gdje ćemo mobilizirati podršku i koordinirati našu vojnu podršku za Ukrajinu. Održat će se i sastanak Vijeća NATO-Ukrajina koji je uspostavljen da bi dodatno ojačao naše odnose i pomogao Ukrajini da se kreće prema članstvu u NATO - rekao je Stoltenberg.

Istakao je da će se sutra razgovarati o nizu važnih pitanja, uključujući i prisustvo NATO snaga na Kosovu.

- Sutra ćemo razgovarati o pitanjima odvraćanja i odbrane. Također ćemo razgovarati o misijama i operacijama NATO-a, uključujući naše prisustvo na Kosovu. Vidjeli smo tamo rastuće tenzije i važno je da je NATO povećao svoje prisustvo na Kosovu - rekao je Stoltenberg.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Stoltenbergu na podršci.

- Bili ste prije dvije sedmice u Kijevu. Mislim da je to bio vrlo važan sastanak. Pričali smo o podršci Ukrajini i kako prebroditi predstojeću zimu. Ovo je za nas jedan od najvećih izazova. Pripremamo se i sada nam treba podrška ovih lidera i zato smo danas ovdje. Pričat ćemo o prioritetima i kako otjerati Rusiju sa našeg teritorija. Važno je da znate da niste sami. Jedinstvo je vrlo važno - kazao je Zelenski te posebno naglasio značaj sistema protivzračne odbrane.

Stoltenberg je ponovio da su se sastali u Briselu kako bi mobilizirali još veću podršku Ukrajini.

- Radi se o sistemu protivzračne odbrane, artiljerije, municije. Pozdravljam saopćenja koja smo čuli prije nekoliko dana od Rumunije i Njemačke, a očekujemo i od ostalih saveznika NATO-a da objave veću podršku Ukrajini jer trebamo da pružimo podršku. Sistem protivzračne odbrane je kritičan da se zaštite gradovi, ekonomija i ključna infrastruktura Ukrajine - rekao je Stoltenberg te dodao:

- Putin se priprema da iskoristi zimu kao oružje za rat, napadajaći energetski sistem i gasnu infrastrukturu. Moramo to spriječiti naprednim i povećanim sposobnostima.

U srijedu će prvo biti održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a uvodnu riječ je imati američki ministar odbrane Lloyd Austin. Poslijepodne je planiran sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na sjednici ministara odbrane uz učešće ministra odbrane Švedske Pola Jonsona. Na kraju dana će biti upriličena konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a.

U četvrtak će sastanak početi kratkim obraćanjima generalnog sekretara NATO-a i američkog ministra odbrane. Potom će biti održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara odbrane uz učešće ministra odbrane Švedske. Na kraju dana je planirana konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.