open-navfaktor-logo
search
Akcije Alterego 1 i 2
SIPA pretresala u više gradova i uhapsila 13 osoba, našli veću količinu novca, bjanko diplome, pečate...
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banjoj Luci na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca realizovali operativne akcije "Alterego 1 i 2", kada su izvršeni pretresi na 15 lokacija i uhapšeno 13 osoba.
27.09.2023. u 11:03
get url
text

Uhapšene osobe su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega su u zakonskom roku predata u dalju nadležnost postupajućih tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Javnog tužilaštva RS-a.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, krivotvorenje isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, nedopušteno skladištenje robe i krijumčarenje propisana Krivičnim zakonom Federacije  Bosne i Hercegovine kao i krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnog djela, falsifikovanje isprave, izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja, davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i trgovina utjecajem propisana Krivičnim zakonikom RS-a.

Saradnja prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je sa policijskim službenicima ministarstava unutrašnjih poslova RS-a i Tuzlanskog kantona, saopćila je SIPA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.