open-navfaktor-logo
search
KIna i dalje negira
Stravična ispovijest bivšeg kineskog policajca: Ujgure smo tukli, mučili, silovali...
U trosatnom razgovoru za CNN bivši kineski policajac detaljno je opisao scene mučenja Ujgura koje kineske vlasti negiraju.
06.10.2021. u 09:55
get url
text

Novinari koji su razgovarali s njim nazvali su ga Jiang, jer je zbog sigurnosti njegov identitet zaštićen. On je govorio o metodama zlostavljanja Ujgura u logorima u Kini. 

Rekao je da su racije u Xinjiangu počinjale nakon ponoći.

- Stotine policajaca, naoružani puškama, išli su od kuće do kuće, izvlačili ljude iz njihovih domova, stavljali im lisice na ruke i poveze preko očiju, uz prijetnju da će ih upucati ako se odupiru. Sve smo ih nasilno odvodili preko noći. Morali smo ih tući, udarati nogama, sve dok nisu bili natečeni i u modricama, dok nisu pali na pod plačući – ispričao je Jiang. 

Tokom njegovog boravka u Xinjiangu, kako je kazao, svi novi zatočenici bivali su brutalno premlaćivani tokom ispitivanja, muškarci, žene, pa čak i djeca u dobi od 14 godina.

- Vezali su ih za stolce, puštali da vise sa plafona, izvrgavali seksualnom nasilju i strujnim udarima, prisiljavali da danima ostanu budni, uskraćivali im hranu i vodu - pojasnio je on za CNN. 

Kako bi potvrdio vlastito svjedočenje, Jiang je pokazao svoju policijsku uniformu, službene dokumente, fotografije i videozapise iz Kine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.