open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Udruženje sudija apeluje medijima da se suzdrže od iznošenja neutvrđenih činjenica o sutkinji Numanović
Udruženje sudija FBiH uputilo je apel medijima da se suzdrže od iznošenja površnih, neprovjerenih i neistinitih činjenica o sudiji Općinskog suda u Gradačcu Lejli Numanović povodom rješenja kojim je odbacila zahtjev MUP-a Tuzlanskog kantona za izricanje predložene zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitne mjere zabrane približavanja žrtvi nasilja.
17.08.2023. u 17:12
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

VEZANI TEKST - Policija TK o tvrdnjama Suda u Gradačcu: Na osnovu istih dokaza ove godine su odredili 16 mjera zaštite za devet osoba

Udruženje je reagovalo povodom natpisa pojedinih medija o okolnostima trostrukog ubistva u Gradačcu koje je počinio Nermin Sulejmanović, te navodnih propusta sutkinje Lejle Numanović koji se dovode u vezu s tim ubistvom.

Ističu da mediji imaju pravo i obavezu u demokratskom društvu da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa, što nasilje u porodici sigurno jeste, međutim, Udruženje poziva medije da se uzdrže od iznošenja neutvrđenih činjenica o ulozi sudije Numanović u trostrukom ubistvu u Gradačcu na huškački i senzacionalistički način.

Tvrde da se takvim objavama neće spriječiti novi slučajevi nasilja bilo koje vrste, a osobe koje su zadužene za procesuiranje slučajeva nasilja u porodici se bespotrebno izlažu svojevrsnom medijskom linču.

Također, smatraju da takve objave mogu dovesti u konačnici i do neželjenog i nasilnog ponašanja prema tim osobama i njihovoj profesionalnoj i ličnoj degradaciji prije nego se utvrde sve relevantne činjenice o njihovim eventualnim propustima u procesuiranju ovog, ali i drugih sličnih slučajeva.

- Obzirom da je Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a pokrenuo po službenoj dužnosti disciplinski predmet protiv sutkinje Numanović i da se radi o slučaju koji je pokrenuo ogromnu pažnju javnosti, medije upućujemo da prilikom izvještavanja o postupanju sudije Numanović koriste činjenice koje se utvrde u tom postupku i činjenice koje su navedene u rješenju Općinskog suda u Gradačcu broj: 28 0Pr 081870 23 Zm od 7. augusta 2023. - saopćeno je iz Udruženja sudija u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.