open-navfaktor-logo
search
U 86. godini
Umro Silvio Berlusconi
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je u 86. godini.
12.06.2023. u 10:51
get url
text

Medijski tajkun, koji je vodio tri italijanske vlade između 1994. i 2011. i čija je stranka Forza Italia mlađi partner u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, već neko vrijeme bolovao je od leukemije, prenosi The Guardian.

Berlusconi je bio jedan od najsjajnijih italijanskih političara, koji se politički vratio 2017. godine uprkos karijeri uprljanoj seksualnim skandalima, bezbrojnim optužbama za korupciju i osudom za poreznu prevaru.

On je ovog proljeća proveo šest sedmica u milanskoj bolnici San Raffaele, na liječenju od infekcije pluća povezane s hroničnom mijelomonocitnom leukemijom, prije nego što je ponovo primljen.

Rođen u Milanu 1936. u porodici srednje klase, Berlusconi je započeo svoju poslovnu karijeru u razvoju nekretnina prije nego što je osnovao Mediaset, najveću italijansku komercijalnu kuću. Također je bio vlasnik fudbalskog kluba AC Milan između 1986. i 2017. godine.

Forza Italia je osnovana 1993. godinu dana kasnije, Berlusconi je bio prvi premijer koji je izabran bez prethodnog obavljanja vladine funkcije, a njegov drugi mandat, između 2001. i 2006, najduži je mandat bilo kojeg talijanskog lidera od Drugog svjetskog rata. Vratio se na vlast 2008. godine, ali je bio primoran da podnese ostavku 2011. usred akutne dužničke krize.

Berlusconi je krajem 2012. osuđen za poresku prevaru, zbog čega je odslužio jednogodišnju kaznu radeći honorarno društveno koristan rad u stambenoj kući u Milanu. Njegova zabrana da se kandiduje za funkciju ukinuta je na vrijeme za opće izbore 2018. godine, kada je Forza Italia nastupila u koaliciji s Ligom i braćom Italije, ali nije ispunila 40 posto potrebnih za vladanje.

Godine 2019. Berlusconi je osvojio mjesto u Evropskom parlamentu, a na općim izborima u oktobru 2022. njegova stranka se vratila na vlast u koaliciji koju predvode braća Italije i Giorgia Meloni. Berluskoni je također izabran za senatora.

Pod nadimkom Il Cavaliere (vitez), Berlusconi se često smatrao "tvorcem kralja" u italijanskoj politici.

Operaciju zamjene neispravnog aortnog zalistka imao je 2016. godine, a primljen je u bolnicu s Covidom u septembru 2020. Imao je dugotrajne komplikacije povezane s virusom, iskustvo koje je opisao kao "najgore u mom životu".

Ženio se dva puta, a bio je u vezi sa Francescom Pascale (37) sedam godina prije veze sa 33-godišnjom Martom Fascinom, zastupnicom Forza Italia s kojom je imao "simbolični brak" u martu 2022. godine. 

Iza njega je ostalo petero djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.