open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
"Voljan sam vas počastiti i da idem kući": Kažnjen novčano jer je policajcima nudio mito
Aleksandar D. osuđen je u Okružnom sudu Banja Luka na novčanu kaznu od 2.000 KM zbog davanja mita od 100 KM policajcima u januaru prošle godine.
20.02.2024. u 13:48
get url
text

U presudi je navedeno da je kaznu dužan platiti u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude ili će biti donesena naredba o prinudnom izvršenju, odnosno odluka da se svakih 100 KM novčane kazne zamijeni jednim danom zatvora.

- Optuženom je sud izrekao mjeru oduzimanje predmeta i to jedne novčanice od 100 KM, koja će se nakon pravosnažnosti presude predati Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalje - navedeno je u presudi.

Optužnicu protiv njega je podiglo Tužilaštvo RS-a, a teretio se da je 24. januara 2023. godine oko 22.25 sati u Banjoj Luci, upravljao vozilom marke jeep patriot kada ga je zaustavila policijska patrola PU Banja Luka, a odbio je da ga testiraju na prisustvo alkohola i droga u organizmu.

Obratio im se riječima: "Sačekajte da se dogovorimo, voljan sam vas počastiti i da idem kući".

- Nakon što su ga upozorili da time može počiniti krivično djelo davanje mita, iz novčanika je izvadio novčanicu od 100 KM i pružio je govoreći: "Sačekajte ljudi da se dogovorimo da vas počastim i da idem kući". Nakon toga je novčanicu  stavio u džep službene jakne policajca G. A. – piše u presudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.