open-navfaktor-logo
search
Koliko je opasan
Zdravstveni stručnjaci dižu uzbunu zbog novog soja COVID-19, pozivaju i na povratak maski
Strah od ponovnog izbijanja COVID-19 jača nakon otkrića nove varijante za koju medicinski stručnjaci smatraju da je "prava stvar".
15.08.2023. u 22:16
get url
text

Kako piše Daily Mail, naučnici su već pozvali na povratak maski za lice zbog novog soja COVID-19 koji tek treba biti službeno imenovan, ali za sada je nazvan BA.6.

Drugi pak upozoravaju da je prerano za paniku i tvrde da ograničenja iz razdoblja pandemije neće biti potrebna.

Stope hospitalizacije zbog COVID-19 već počinju rasti, što izaziva zabrinutost od mogućnosti novog vala.

Porast infekcija prati dolazak nove varijante nazvane "Eris", koja je već jedan od sedam novih slučajeva koronavirusa u Velikoj Britaniji, kažu tamošnji zdravstveni čelnici.

Stručnjaci tvrde da su loše vrijeme i "Barbenheimer efekt", koji se odnosi na filmove "Barbie" i "Oppenheimer" također mogli pridonijeti porastu infekcija te slabljenju imuniteta.

Za sada nema znakova da novootkrivena varijanta predstavlja veću opasnost od onih do sada poznatih, uključujući i varijantu omikron.

Kasnije tokom ove godine će u Velikoj Britaniji starijima od 65 godina i osjetljivim grupama biti ponuđeno dodatno vakcinisanje.

Nova varijanta virusa, čini se, već je počela kružiti, a primijećena je i u Danskoj i Izraelu.

Stručnjaci misle da ova varijanta ima više od 30 mutacija u svom proteinu šiljka, dijelu virusa koji uzrokuje infekciju.

Međutim, još se ne zna hoće li se ta varijanta učinkovito širiti ili će jednostavno nestati.

Dr. Trisha Greenhalgh, stručnjakinja za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Univerziteta u Oxfordu objavila je na Twitteru da se čini da je "opet vrijeme za maskiranje".

 

Profesorica Christina Pagel, matematičarka sa Univerzitetskog koledža u Londonu rekla je da je još vrlo rano, no ova varijanta koronavirusa ima puno novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva, te je potencijalno sposobnija izazvati veliki val.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.