open-navfaktor-logo
search
Traže odgovornost
Žrtve iz Gaze tužile njemačku vladu za pomaganje u genocidu nad Palestincima
Žrtve višemjesečnih izraelskih napada na Gazu podnijele su krivičnu prijavu protiv najviših zvaničnika njemačke vlade zbog podržavanja izraelskih ratnih zločina i genocida nad Palestincima.
23.02.2024. u 14:16
get url
text

- Podnosimo krivičnu prijavu protiv zvaničnika njemačke vlade za zločin pomaganja i podržavanja genocida nad palestinskim narodom u Gazi slanjem oružja Izraelu i izdavanjem dozvola za izvoz - rekli su advokati koji zastupaju žrtve na konferenciji za novinare u Berlinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz, ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, ministar odbrane Boris Pistorius i ministar ekonomije Robert Habeck optuženi su za "saučesništvo u genocidu u Gazi" podržavanjem izraelske vojne ofanzive i odobravanjem izvoza oružja Izraelu u vrijednosti od 326 miliona eura.

Nadija Samour, jedna od advokatica koja je podnijela krivičnu prijavu federalnom tužiocu u Karlsruheu, na jugozapadu Njemačke, rekla je da rat u Gazi mora biti zaustavljen.

- Naše vlade u Evropi imaju zakonsku obavezu da Izraelu ne pružaju nikakvu podršku u činjenju genocida nad palestinskim narodom u Gazi. Ovo se mora zaustaviti i nadamo se da ćemo upravo to postići sudskim putem. Ova tužba šalje jasnu poruku njemačkim zvaničnicima: ne možete i dalje biti saučesnici takvog zločina bez posljedica. Tražimo odgovornost - rekla je.

Samour je kazala da je privremena presuda Međunarodnog suda pravde jasno pokazala da postoji osnova za početnu sumnju kada je u pitanju zločin genocida nad palestinskim narodom u Gazi.

Podsjetila je na presudu Međunarodnog suda pravde od 26. januara kojom se izraelskoj vladi nalaže da zaustavi genocid i poduzme korake kako bi se omogućilo civilima u Gazi da dobiju humanitarnu pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.