open-navfaktor-logo
search
Ambasada SAD u Prištini
Amerika osudila orkestrirane napade na policiju Kosova
 Sjedinjene Američke Države (SAD) osuđuju jutrošnje orkestrirane, nasilne napade na policiju Kosova, objavio je američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier nakon ubistva policajca u selu Banjska, u sjevernoj opštini Zvečan, prenosi Anadolija.
24.09.2023. u 14:12
get url
text

VEZANI TEKST - Kurti: U Banjskoj je oko 30 teško naoružanih osoba, došli su na Kosovo da ratuju, pozivam ih da se predaju

- Policija Kosova ima punu i legitimnu odgovornost za sprovođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinioci moraju i biće pozvani na odgovornost i izvedeni pred lice pravde. Izražavam saučešće u ime Sjedinjenih Država porodici nakon smrti službenika Policije Kosova, koji je ubijen na dužnosti - objavio je američki ambasador na platformi X (bivša Twitter).

Iz Ambasade SAD-a poručuju da "pomno prate situaciju i osuđuju nasilne činove protiv legitimnih vlasti Republike Kosovo".

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi ranjen u ranim jutarnjim satima nedjelje kada su napadnuti u selu Banjska, potvrdio je premijer Kosova Albin Kurti.

- Napadači su profesionalci koji nose maske i teško su naoružani. Osuđujemo ovaj kriminalni i teroristički napad. Organizovani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom zvaničnog Beograda napada našu državu. U ovoj borbi mi branimo i poštivamo zakon, štitimo sve građane bez razlike, te nezavisno Kosovo - napisao je Kurti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.