open-navfaktor-logo
search
Stav iz Beograda
Ćorović o zahtjevu desničara: Bošnjacima u Srbiji niko ne može zabraniti da kažu da su iz Sandžaka
Tokom zasjedanja Skupštine Srbije u četvrtak nekoliko zastupnika desničarskih stranaka zatražilo je od rukovodstva parlamenta da se predstavnicima Bošnjaka zabrani upotreba termina Sandžak.
09.12.2022. u 21:47
get url
text

Kako su poručili, to je "recidiv turske okupacije Srbije". 

Bošnjački zastupnici su s pravom burno reagovali, ali je rukovodstvo Skupštine pozivajući se na poslovnik svim sredstvima pokušavalo minimizirati njihovu reakciju. Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava iz Beograda, rođena je upravo u Sandžaku, u Novom Pazaru. 

- Bošnjacima niko ne može zabraniti u Srbiji da kažu Sandžak, da se ponose svojim porijeklom. Radikali iz devedesetih godina prošlog vijeka i ovi sada, tu nema razlike. To je ista matrica. Oni ne znaju historiju, oni su polupismeni. A znaju se hvaliti da je postojala četnička sandžačka brigada - kaže Ćorović za Faktor.  

VEZANI TEKST - Ćorović: Vučić laže da su Bošnjaci ravnopravni u Srbiji, posjeta Sandžaku bila je bahata demonstracija moći

Ističe kako je to priča za široke narodne mase.

- U Skupštini Srbije nema normalnog dijaloga. Vladajuća Srpska napredna stranka diktira takve uvjete ponašanja. Ustvari, kakva skupština, takva i država. Naprednjaci su Skupštinu Srbije sveli na pijacu. I sve dok SNS kreira takav ambijent, ovdje neće biti ništa normalno.

Negiranje Sandžaka i insistiranje da se taj dio Srbije naziva Raška oblast ili tako nešto neće proći među bošnjačkim narodom - tvrdi Ćorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.