open-navfaktor-logo
search
Prekinuti odnosi
Diplomatska kriza: Španija odlučila povući ambasadoricu iz Buenos Airesa
AUTOR: Anadolija
21.05.2024. u 14:54
get url
text
Jose Manuel Albares
Jose Manuel Albares
FOTO: GBC News
Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares izjavio je da su prekinuli direktne diplomatske odnose s Argentinom i odlučili da povuku ambasadoricu iz Buenos Airesa usljed krize koja je započela nakon izjava argentinskog predsjednika Jaivera Mileija usmjerenih na španskog premijera Pedra Sancheza.
U izjavi novinarima nakon sastanka Vlade Španije, Albares je najavio da će u Buenos Airesu imati osoblje samo za komercijalne poslove i da su povukli ambasadoricu u Argentini Mariju Jesus Alonso.
Ponavljajući da su očekivali izvinjenje od argentinskog predsjednika Mileija, Albares je rekao:
- Međutim, situacija se nije promijenila. Ambasador koji je pozvan na konsultacije ostat će u Madridu.
Španski ministar vanjskih poslova naveo je da "španske institucije ne kreiraju vanjsku politiku tvitovima i ne učestvuju ni u kakvim emisijama" i naglasio da je "saradnja uvijek važnija".
- Ovaj događaj je jedinstven. Nema drugog primjera u međunarodnim odnosima. Posjetit ćete glavni grad jedne zemlje i vrijeđati njene institucije i miješati se u njene unutrašnje stvari - rekao je Albares.
Diplomatska kriza između Španije i Argentine, koja traje od pičetka maja, produbila se u ponedjeljak, a argentinski predsjednik odbio se izviniti za komentare o ženi španskog premijera.
Španski premijer Pedro Sanchez ponovo je u ponedjeljak pozvao argentinskog predsjednika Javiera Mileija da se izivini jer je njegovu suprugu nazvao "korumpiranom" i vrijeđao Vladu Španije dok je u nedjelju boravio u Madridu, međutim do toga nije došlo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.