open-navfaktor-logo
search
Veliko srce
Edis Vehabović iz BiH proglašen dobrotvorom godine u Sloveniji: Pružio ruku onima kojima je nevrijeme uništilo skoro sve
AUTOR: Vecer/Faktor
18.06.2024. u 22:57
get url
text
Edis Vehabović
Edis Vehabović
FOTO: Primorske novice/Screenshot
Dobrotvor godine u Sloveniji je Edis Vehabović iz Stogovaca pri Apačama, koji je nakon prošlogodišnjih nesreća pomogao da se prekrije više od 30 krovova i tako pružio ruku pomoći svima kojima je nevrijeme uništilo gotovo sve u najtežem trenutku, saopćili su slovenački mediji.
- Suočen s očajnim ljudima koji su ostali bez domova, prepoznao je njihov bol. Već u Bosni i Hercegovini, gdje je svjedočio razornim posljedicama raspada bivše zajedničke države, naučio se empatiji i solidarnosti. Srce i odlučnost su ga naveli da bez oklijevanja obuče radnu odjeću, pozove brata Elvisa i prijatelja Aldina Hodžića i krene u pomoć ljudima u nevolji. Vlasnik Gradbene servisa Taičji, po zanimanju zidar, preuzeo je ulogu krovopokrivača kako bi pomogao obnovi krovova ljudima u svojoj zajednici - piše Vecer.com.
Nadalje se navodi da su Adis i njegov brat i prijatelj radili neumorno i neprekidno sve dok većina krovova nije popravljena.
- Uprkos izgubljenom prihodu zbog vlastitih troškova, insistirao je na pomoći jer je bio svjestan njene neprocjenjive vrijednosti za ljude u nevolji. Njegova priča odražava snagu ljudskog saosjećanja i solidarnosti koja se javlja u najtežim vremenima.
Edis Vehabović ne samo da se zalaže za svoje sunarodnike, već izražava duboko uvjerenje da treba pomoći svima, bez obzira na rasu i nacionalnost. Posvećenost vrijednostima čovječanstva i suosjećanje vodili su njegov život. Već 2020. godine, nakon što je potres pogodio Petrinju u Hrvatskoj, priskočio je u pomoć s firmom u kojoj je tada radio i ostavio neizbrisiv utisak među tamošnjim ljudima svojom toplinom i pozitivnim stavom. Osjećaj da je njegov rad zapažen i cijenjen daje mu dodatno zadovoljstvo i motivaciju za dalji dobar rad u zajednici - piše slovenački medij.
Priznanje za požrtvovan rad dobrotvoru godine uručio je ministar solidarnosti za budućnost Simon Maljevac i uručio zaštitni znak akcije, broš s replikom čuvene ptice iz Ajdne.
Kompanija Žito je Vehaboviću poklonila i vaučer za 100 kilograma hljeba, kojim će dobrotvor godine moći pomoći još nekome u nevolji.
"Ljudi raširenih ruku" zajednička je kampanja dnevnih novina Novice Svet24 i Primorske novice te tjednika Vestnik, Štajerski tednik, Novi tednik, Naš čas i Dolenjski list.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.