open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava
AUTOR: Anadolija
29.05.2024. u 13:31
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
FOTO: AA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu rekao da nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava, govoreći o napadima te zemlje na Pojas Gaze koji se nastavljaju više od sedam mjeseci uprkos presudama i rezolucijama protiv Izraela.
U govoru u turskom parlamentu on je rekao da je Izrael prijetnja ne samo Palestini ili Gazi, već i globalnom miru i čovječanstvu u cjelini.
Osudio je napad Izraela na izbjeglički kamp u Rafahu, u južnoj Gazi, u kojem je u nedjelju ubijeno najmanje 45 ljudi i koji je izazvao požar koji se brzo proširio.
- Zar nemate ni trunke savjesti? Nijedna religija na svijetu ne može opravdati ovaj masakr - rekao je on.
Erdogan je kritikovao nesposobnost međunarodnog sistema, uključujući tijela poput Ujedinjenih nacija (UN) da zaustave zločine u Gazi, gdje je ubijeno više od 36.100 Palestinaca, koji su doveli do razaranja, raseljavanja i gladi.
- Za šta ste dobri, UN, ako ne možete zaustaviti prenos genocida uživo u 21. vijeku - upitao je Erdogan.
Istakao je da UN nisu bile u stanju da zaštite čak ni svoje osoblje ili humanitarne radnike, a kamoli da zaustave genocid.
Osuđujući Zapad zbog njegovog saučesništva u izraelskom ratu u Gazi, turski lider je rekao:
- Svijet u prenosu uživo posmatra varvarstvo jednog bolesnika, manijaka, psihopate, zvanog Netanyahu, vampira koji se hrani krvlju.
On je naglasio:
- Američke ruke su također umrljane krvlju, šefovi evropskih država i vlada, postali ste saučesnici u izraelskom varvarstvu zbog vaše šutnje.
Predsjednik Turske je rekao da demokratija, ljudska prava, sloboda govora i štampe, prava žena i djece takođe umiru, kao što umire čovječanstvo u Gazi.
Naglasio je da izraelski "genocid, zvjerstvo i varvarstvo" moraju biti zaustavljeni "ujedinjenim savezom humanosti", prije nego što se "izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova mreža ubica otrgnu kontroli".
- Cionizam se razotkriva u cijelom svijetu - rekao je on.
Erdogan je rekao da Izrael pokušava da izvrši pritisak na sudije i Međunarodni sud pravde navodeći da se "mora spriječiti da uništi i posljednji trag vjere u pravdu".
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji mu je u posljednjoj presudi naložio da odmah obustavi svoju operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je taj grad napadnut 6. maja.
- Kada će Organizacija islamske saradnje provesti efikasnu, preventivnu politiku kako bi zaustavila izraelski genocid? - upitao je i dodao:
- Kada će globalna islamska zajednica zaštititi prava, živote i dostojanstvo palestinske braće i sestara?
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.