open-navfaktor-logo
search
Šef turske diplomatije
Fidan: Izvršioci masakra u Gazi jednog dana će biti pozvani na odgovornost
AUTOR: Anadolija
08.06.2024. u 14:16
get url
text
Hakan Fidan
Hakan Fidan
FOTO: AA
Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je da je danas osam država u okviru grupe D8 u Istanbulu najavilo podršku Palestini koja se suočava sa izraelskim napadima.
- Ne sumnjamo da će oni koji su izvršili ovaj masakr u Gazi jednog dana biti pozvani na odgovornost i da će pobijediti oni koji se zalažu za mirnu budućnost Palestine - rekao je Fidan u obraćanju u Istanbulu na otvaranju vanrednog sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova D8.
Podsjetio je da će sljedeće sedmice proslaviti 27. godišnjicu osnivanja D8, napominjući da grupa okuplja oko 1,2 milijarde ljudi i države na tri kontinenta.
- Danas, kao zemlje D8, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Malezija, Nigerija, Pakistan i Turska, na najsnažniji mogući način najavljujemo našu podršku Palestini - naglasio je Fidan.
Istakao je da je ovaj vanredni sastanak održan upravo kako bi se iskazala snažnija podrška i solidarnost za Palestinu.
- Gazi su potrebni nada i podrška, ali prije svega potrebna joj je akcija. Ovaj rat nije izraelsko-palestinski rat već izazov globalnoj demokratiji - kazao je šef turske diplomatije.
Fidan je naglasio da se međunarodni sistem urušava zbog licemjerja i sljepoće nekih država.
Istakao je da događaji u Gazi u posljednjih osam mjeseci pokazuju urušavanje normi i vrijednosti.
- Nastavak izraelskog masakra izaziva društvenu napetost i bijes naroda. Sve dok međunarodni sistem ne može pružiti rješenje, na nama kao islamskom svijetu je da preuzmemo brigu nad ovim problemom i postignemo trajno rješenje - dodao je.
Fidan je kazao da Turska smatra da su za regionalne probleme potrebna regionalna rješenja.
Naglasio je da Izrael vrši jedan za drugim zločine u Gazi.
- Ova situacija u Gazi je sramota za čovječanstvo - poručio je Fidan, napominjući da je svačija dužnost da stane uz Gazu i odupre se tiraniji.
Na kraju je poručio da ne postoji druga opcija osim uspostavljanja nezavisne i suverene države Palestine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.