open-navfaktor-logo
search
Spremni na pregovore
Hamas pozdravlja rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o podršci Bidenovom prijedlogu za prekid vatre u Gazi
AUTOR: Anadolija
11.06.2024. u 07:55
get url
text
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a
Palestinski pokret Hamas pozdravio je rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) o prekidu vatre u Gazi, izrazivši svoju spremnost da se uključi u indirektne pregovore kako bi se to ostvarilo.
Iz Hamasa su poručili da pozdravljaju što je u rezoluciji naveden dio o trajnom prekidu vatre, potpunom povlačenju Izraela iz Gaze, razmjeni zarobljenika, rekonstrukciji i povratku civila.
Hamas je također izrazio spremnost da sarađuje s posrednicima kako bi se uključili u indirektne pregovore o implementaciji principa rezolucije koji "u skladu sa zahtjevima našeg naroda i otpora".
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je večeras nacrt rezolucije kojom se traži podrška za prijedlog koji je najavio američki predsjednik Joe Biden, a koji se sastoji od tri faze i predviđa trenutni prekid vatre u Gazi.
Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržalo ga je 14 članica, dok je Rusija bila suzdržana.
U usvojenoj odluci ukazano je na diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara, a pozdravljen je prijedlog u tri faze koji je Biden iznio 31. maja.
Također se navodi da je Izrael prihvatio Bidenovu ponudu, a Hamas je pozvan da također prihvati predloženi plan.
U prvoj fazi Bidenovog prijedloga predviđen je trenutni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i ranjenih zarobljenika, razmjena palestinskih zarobljenika, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, povećanje humanitarne pomoći, rekonstrukcija osnovnih usluga, povratak palestinskih civila u njihove domove u cijelom Pojasu, uključujući i sjever Gaze.
Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze. U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.
Podržavajući rješenje o dvije države, odluka je ukazala i na važnost ujedinjenja Pojasa Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vlastima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.