open-navfaktor-logo
search
Istraga u toku
Hrvatski državljani pritvoreni u Zambiji zbog trgovine ljudima: Sporni dokumenti o usvajanju djece iz Konga
Hrvatskim državljanima, koji su pritvoreni u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, pružena je konzularna zaštita, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 
05.01.2023. u 20:32
get url
text

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloljetne djece iz DR Konga.

- Naša su očekivanja da te ljude puste i da se brane sa slobode. Ti ljudi nisu sigurno krivi, ali treba utvrditi ko je drugi kriv - rekao je Grlić Radman novinarima u četvrtak. 

Dodao je da je konzularni radnik tri puta posjetio pritvorene hrvatske državljane. 

- Što se tiče konzularne zaštite i međunarodne pravne pomoći, tu hrvatski građani apsolutno uživaju našu podršku i s te strane su oni sigurni, ali se mi ne možemo miješati u njihov pravosudni sistem - rekao je hrvatski ministar. 

Grlić Radman je ponovio da Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) nije učestvovalo ni u jednom postupku usvajanja kongoanske djece.

Ministarstvo vanjskih poslova ranije je saopćilo kako optužnica protiv hrvatskih državljana još nije podignuta.

- Optužnica protiv hrvatskih državljana još nije podignuta te je u toku istražni postupak u kojem se provjerava vjerodostojnost inozemnih dokumenata koji su korišteni u postupku usvajanja djece iz DR Konga - istaknuli su iz MVEP-a u odgovoru za Hinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.