open-navfaktor-logo
search
Demilitarizovana tampon zona
Izrael tvrdi da je stekao "operativnu kontrolu" nad Filadelfijskim koridorom na granici Gaze i Egipta
AUTOR: Anadolija
29.05.2024. u 21:05
get url
text
Izraelska vojska
Izraelska vojska
Izraelska vojska je u srijedu objavila da je stekla potpunu "operativnu kontrolu" nad Filadelfijskim koridorom, demilitariziranom tampon zonom koja se proteže duž granice između Pojasa Gaze i Egipta.
Izraelska vojska je navela da su njihove snage locirane u većem dijelu koridora, osim malog dijela u blizini obale i Tel al-Sultana u zapadnom dijelu Rafaha.
Dalje navodi da ovaj mali koridora dio kontroliše osmatranjem i vatrenom paljbom.
Egipat se još nije oglasio o izraelskoj tvrdnji u vezi sa preuzimanjem kontrole nad Filadelfijskim koridorom.
Filadelfijski koridor, dužine 14 kilometara, demilitarizovana je tampon zona koja se proteže duž granice Gaze i Egipta, kako je predviđeno mirovnim sporazumom između Kaira i Tel Aviva iz 1979. godine.
Prije početka izraelske vojne operacije na Rafah 6. maja, u gradu je živjelo više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su pobjegli iz drugih područja Pojasa Gaze zbog izraelskih napada koji su pokrenuti 7. oktobra 2023., nakon napada Hamasa.
Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.