open-navfaktor-logo
search
Ured za medije
Izraelska vojska ubila više od 400 Palestinaca u bolnici Al-Shifa u Gazi tokom 13-dnevne racije
AUTOR: Autor: Anadolija
31.03.2024. u 10:26
get url
text
Bolnica Al-Shifa
Bolnica Al-Shifa
Izraelske snage ubile su više od 400 Palestinaca i uništile više od 1.050 domova tokom 13-dnevne racije u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi, saopćio je u subotu ured za medije Vlade u blokiranoj enklavi, prenosi Anadolija.
Ured za medije Vlade u Gazi je objavio da su izraelske snage pritvorile i mučile stotine pacijenata, raseljenih pojedinaca i zdravstvenih radnika u bolnici i okolini.
U saopćenju se ističe teška situacija 107 pacijenata i 60 zdravstvenih radnika zarobljenih u bolnici u nehumanim uslovima bez vode, lijekova, hrane i struje.
Ured je optužio Izrael da opstruiše pokušaje međunarodnih organizacija da evakuišu pacijente, dovodeći njihove živote u opasnost.
Vlada u Gazi smatra "američku administraciju, međunarodnu zajednicu i neke evropske zemlje potpuno odgovornim za učešće u genocidu i etničkom čišćenju koje je počinila izraelska vojska u Pojasu Gaze".
Pozivajući na konkretnu akciju za zaustavljanje napada na bolnice i razaranja u Gazi, Vlada je pozvala "međunarodne organizacije, arapske i islamske zemlje, da učine više od osude i šutnje i poduzmu stvarne mjere za zaustavljanje genocidnih napada".
Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.700 Palestinaca.
Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.