open-navfaktor-logo
search
Guterres upozorava
Izraelska vojska žestoko nastavila udare po Gazi
AUTOR: Fena
22.06.2024. u 15:30
get url
text
 Izraelska vojska u subotu je nastavila udare po Gazi, nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta saopćio da su 22 osobe ubijene u granatiranju koje je oštetilo njenu kancelariju na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.
Razmjena vatre preko libanske granice između Izraela i moćne militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran takođe je eskalirala posljednjih nedjelja, izazivajući strah od širenja rata.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) António Guterres izjavio je u petak da prekogranična neprijateljstva ne smiju da pretvore Liban u "još jednu Gazu", upozoravajući na rizik od izazivanja "nezamislive" katastrofe.
Njegovo upozorenje stiglo je nakon što je Izrael pojačao svoje udare u pojasu Gaze, gdje je jedna bolnica u gradu Gaza prijavila najmanje 30 mrtvih u petak.
Borbe su nastavljene u subotu ujutro, a svjedoci su izvještavali o sukobima između militanata i izraelskih snaga u gradu Gaza.
U gradskom naselju Zejtun, izraelski helikopteri su pucali na militante, rekli su svjedoci.
Izraelska vojska je u međuvremenu saopćila da su trupe nastavile da provode operacije u centralnoj Gazi "eliminišući nekoliko naoružanih terorista i razbijajući terorističku infrastrukturu u toj oblasti", prenosi Radio Slobodna Evropa.
- Borbeni avioni i dodatni avioni pogodili su brojne terorističke ciljeve u Pojasu Gaze, uključujući naoružane teroriste, skladišta oružja i dodatnu terorističku infrastrukturu - dodaje se.
U južnoj Gazi, Međunarodni komitet Crvenog krsta je saopćio u petak da su 22 beživotna tijela i 45 ranjenih osoba prebačeno u terensku bolnicu Crvenog krsta nakon granatiranja "projektilima teškog kalibra" u blizini kancelarije te humanitarne organizacije u Gazi.
- Gađanje tako opasno blizu humanitarnih struktura dovodi u opasnost živote civila i humanitaraca - saopćeno je iz MKCK-a  na društvenoj mreži X.
Ministarstvo zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas okrivilo je Izrael za granatiranje, rekavši da je u napadu poginulo 25 osoba i 50 ranjeno u južnoj priobalnoj oblasti Al-Mavasi, gdje se hiljade raseljenih ljudi sklanjaju u šatore.
Portparol izraelske vojske nije priznao bilo kakvu ulogu u incidentu, ali je rekao da su "u toku revizije".
Na sjeveru Pojasa, teritorijalno ministarstvo zdravlja navodi da je direktor bolnice Al-Ahli u gradu Gazi prijavio 30 mrtvih u vazdušnim napadima.
Portparol Agencije za civilnu odbranu Mahmud Basal rekao je da je pet opštinskih radnika poginulo kada je bombardovana garaža u gradu. 
Izraelska invazija na Gazu počela je nakon napada Hamasovih militanata iz te palestinske teritorije 7. oktobra na južni Izrael. U napadu je ubijeno 1.194 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim podacima Izraela.
Militanti su takođe uzeli više od 100 talaca.
U višemesečnoj izraelskoj ofanzivi ubijeno je najmanje 37.431 osoba, takođe uglavnom civila, navode u Ministarstvu zdravlja Gaze koje je pod kontrolom Hamasovih militanata.
Rat je uništio veći dio infrastrukture Gaze i ostavio stanovnike bez hrane, goriva i drugih osnovnih stvari.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.