open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Kurti o otmici policajaca: Ne čudi nas Srbija, ali šta je s međunarodnom zajednicom, zašto KFOR šuti?!
Premijer Kosova Albin Kurti rekao da je iznenađen tolerancijom i šutnjom međunarodne zajednice zbog "postupaka" Srbije, dan nakon što je srpska policija uhapsila tri pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije, javlja Koha.
15.06.2023. u 10:31
get url
text

Kurti je tokom konferencije za medije, nakon sjednice Vijeća za sigurnost Kosova, pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd i pozivamo na oslobađanje policajaca. Ponašanje Srbije nas ne čudi, nije promijenila apetite. Ono što nas iznenađuje je tolerancija i šutnja međunarodne zajednice prema djelovanju Srbije, koja stalno traži destabilizaciji - rekao je Kurti.

Dodao je i da je iznenađen što KFOR nije izdao zvanično saopćenje o mjestu gdje se incident dogodio.

- Ono što me i dalje čudi jeste činjenica da ni sutradan, s ovom istinom koju vam otkrivamo, KFOR ne izlazi zvanično. Šta znači da dan nakon događaja koji nije bio uvečer, već popodne, KFOR ne izađe sa zvaničnim objašnjenjem gdje je to mjesto. To mjesto je jasno u Republici Kosovo - naglasio je Kurti.

Kurti je na konferenciji predstavio i mapu, i dodao da  hapšenje kosovskih policajaca "događalo duboko na teritoriji Kosova".

- Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o kidnapovanju na Kosovu. Ne radi se ni o kakvom prelasku granične linije od policajaca, kako to Srbija lažno tvrdi. Sve ovo ima i KFOR, ali njihova šutnja ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi. Nema smisla da za događaj na teritoriji Kosova nemamo nikakvo zvanično saopćenje ni sutradan - podvukao je Kurti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.