open-navfaktor-logo
search
Poruka na Mirovnom forumu
Kurti u Parizu: Projekat razmjene teritorija je propao, ali susjedi Srbije, sve dok nisu dio EU-a, nisu sigurni
Kosovo se suočava s prijetnjama iz inostranstva, posebno iz Srbije, rekao je premijer Kosova Albin Kurti drugog dana Mirovnog foruma u ​​Parizu, dodavši ovom prilikom i da ideja o razmjeni teritorija nije mrtva, ali da ne postoji mogućnost da bude provedena.
11.11.2023. u 14:40
get url
text

VEZANI TEKST - Kurti: Srbija želi status "male Rusije" na Balkanu, gdje bi bh. entitet RS postao "mala Bjelorusija"

Kurti ipak navodi da je projekat razmjene teritorija propao.

- Kao što je Moskva nezadovoljna raspadom Sovjetskog Saveza, Beograd nije zadovoljan raspadom Jugoslavije, koji je sama izazvala. Živimo u vremenima kada je ovaj projekat razmjene teritorija propao, ali ideja nije mrtva i to često vidim kada se sastanem ili slušam predsjednika Srbije (Aleksandra Vučića) kako javno govori ili tokom sastanka u Bruxellesu. Ljudi koji su nekoliko godina sanjali o razmjeni granica teško se oslobađaju nostalgije i ogorčenosti i da učestvuju rješenju koje bi bilo demokratsko i evropsko. Uprkos neuspjehu projekta, ideja postoji, ali bez mogućnosti da se provede. Što prije normaliziramo odnose sa de jure i de facto priznanjem, bit će bolje za sve - ocijenio je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da nijedna od susjednih država Srbije neće biti sigurna od toga dok ne uđe u Evropsku uniju.

- S jedne strane, oni žele da vide podjelu Kosova, željeli bi teritorijalnu kompenzaciju za svoje greške, ali to nije moguće. S druge strane, svjedoci smo destabilizirajućih napora u BiH, Crnoj Gori i Kosovu, susjedima Srbije, ponekad i u Sjevernoj Makedoniji. Susjedi Srbije, sve dok nisu dio EU-a, nisu sigurni od Srbije i o tome u Briselu trebaju voditi računa - smatra Kurti, kojeg prenose mediji na Kosovu.

Kurti je rekao da se Ruskoj Federaciji dopadaju napori da se destabilizira Balkan, koji, prema njegovim riječima, imaju širenje u smislu skretanja pažnje s agresije koju je Rusija započela prije dvije godine u Ukrajini.

On je podsjetio na događaj u Banjskoj, navodeći da je to trebalo da bude izgovor za ulazak srpske vojske na Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.