open-navfaktor-logo
search
Prva službena posjeta
Macron doputovao u Hrvatsku, Plenković očekuje podršku za šengensku zonu
Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je večeras u prvu službenu posjetu nekog šefa francuske države Hrvatskoj.
24.11.2021. u 21:11
get url
text

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu uoči dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da očekuje "čvrstu podršku" za ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu i to od "jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo EU-a".

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa "Dassault Rafale F3R", a ugovor će u četvrtak potpisati ministri odbrane Mario Banožić i Florence Parly.
- Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja odbrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatske ratne avijacije, strateško partnerstvo - znači čvrstu podršku jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Dodao je da je to "prilika za razvoj ekonomske, kulturne saradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu podršku ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i europodručja".

Vlada je u srijedu prihvatila tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će u četvrtak potpisati Plenković i Macron.

Hrvatska podršku za šengenski prostor i eurozonu već ima od Slovenije koja privodi kraju predsjedanje EU-om, a preuzima ga Francuska 1. januara.

- Važno je da imamo snažnu podršku Slovenije u vezi naših nastojanja za ulazak i u šengenski prostor i europodručje i da rješavamo brojne bilateralne teme koje su još na dnevnom redu i da na jedan miran, trezven, dostojanstven način unapređujemo odnose sa Slovenijom - rekao je Plenković.

Plenković će Macrona ugostiti na radnoj večeri, a u četvrtak će ga primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.