open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Moguće sankcije za Sud u Hagu: Blinken kaže da će raditi na odgovoru zbog naloga za hapšenje izraelskih čelnika
AUTOR: The Guardian
22.05.2024. u 08:37
get url
text
Antony Blinken
Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su sankcije protiv zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (MKS) mogući odgovor na zahtjev za izdavanjem naloga za hapšenje izraelskih čelnika zbog navodnih ratnih zločina u Gazi.
Republikanski senator Lindsey Graham rekao je Blinkenu na saslušanju u Senatu da želi "djela, a ne samo riječi" u vezi sa zahtjevom Karima Khana za izdavanjem naloga protiv premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta.
Graham je zatim pitao Blinkena bi li podržao "dvostranački napor da se sankcionira ICC".
- Pozdravljam rad sa vama na tome - odgovorio je Blinken, prenosi The Guardian.
Khan je u svom saopćenju rekao da ima razumne osnove vjerovati da izraelski premijer Benjamin Netanyahu, šef odbrane Izraela i tri čelnika Hamasa "snose krivičnu odgovornost" za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.
Američki predsjednik Joe Biden i njegovi politički protivnici oštro su kritizirali Khanovu najavu, tvrdeći da sud nema nadležnost nad sukobom u Gazi i izražavajući zabrinutost zbog procesa.
Sjedinjene Države nisu član suda, ali su podržale prošla krivična gonjenja, uključujući prošlogodišnju odluku MKS-a da izda nalog za hapšenje Vladimira Putina, ruskog predsjednika, zbog rata u Ukrajini.
Na ranijem saslušanju u utorak, Blinken je rekao da će raditi s Kongresom na odgovarajućem odgovoru, nazivajući potez MKS-a "duboko pogrešnim".
- To bi zakomplikovalo izglede za postizanje sporazuma o taocima i prekid vatre u izraelskom sukobu s Hamasom, rekao je Blinken.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.