open-navfaktor-logo
search
Nalazi se u Banskoj Bistrici
Nakon atentata: Stanje slovačkog premijera Roberta Fica suviše teško da ga bilo gdje prevezu
AUTOR: Fena
18.05.2024. u 16:00
get url
text
Robert Fico
Robert Fico
Stanje slovačkog premijera Roberta Fica nakon atentata u srijedu i poslije operacije je stabilizovano, ali i dalje teško tako da prevoz iz bolnice u Banskoj Bistrici u Bratislavu ili inostranstvo sada ne dolazi u obzir, saopćili su u subotu slovačka ministrica zdravstva Zuzana Dolinkova i dopremijer, ministar odbrane Robert Kalinjak.
- Razgovaramo sa premijerom uz ograničene mogućnosti. Te povrede su iscrpljujuće. Potrebno mu je što više odmora i prostor za ljekare koji rade na tome da se njegovo stanje krene ka povoljnoj prognozi. Još uvijek nismo pobijedili - kazao je Kalinjak na pres-konferenciji u Ruzveltovoj bolnici gdje leži premijer, javlja Radio Slobodna Evropa.
Dopremijer i najbliži Ficov saradnik rekao je da narednih dana zbog teškog stanja ne dolazi u obzir da premijera prevezu na dalje liječenje u Bratislavu ili inostranstvo odakle je stiglo mnoštvo ponuda pomoći.
- Ne mislim da ga trenutno čeka daljnja operacija. Nisam ljekar ali je upravo jučerašnja (petak) potvrdila da je prva obavljena dobro i treba da spriječi daljnje komplikacije. Rizik je veliki i stanje je ozbiljno jer poslije takvih povreda reakcija organizma može da ima mnogo komplikacija. Kritično je četiri do pet dana. Možda ćemo sutra (nedjelja) biti veći optimisti - rekao je Kalinjak.
Dopremijer je podsjetio da je prognoza prvog dana, u srijedu kada je u mjestu Handlova u centralnoj Slovačkoj 71-godišnji Slovak Juraj Cintula ispalio pet hitaca iz pištolja u premijera, bila jako loša jer pucnji u stomak obično završavaju fatalno.
Kalinjak je naglasio, povodom riječi mađarskog premijera Viktora Orbana da će Robert Fico jako nedostajati u narednim mjesecima zbog dešavanja u Evropskoj uniji i rata u Ukrajini, da se ništa ne mijenja na tome kakvu politiku vodi slovačka vlada, iako je premijer u bolnici a da vladu glavni zadatak čeka kod kuće.
- Moramo da naučimo ponovo demokratiju da hoda. Fica su častili najgorim epitetima, govorili zaustavimo zlo. Kakvo zlo? Vlade desnice su se uvijek raspadale i frustracija iz njihovog neuspjeha izrodila se u atentat. Treba da se vratimo u 2010. godinu kada su se svi osjećali dobro, političari, nevladine organizacije, mediji - rekao je Kalinjak.
Dopremijer i ministar je istakao da je sada neophodno da država funkcioniše, a da društvo ima sigurnost.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.