open-navfaktor-logo
search
Bolnica "Kemal Advan"
Nakon izraelskih napada počela evakuacija posljednje bolnice koja radi na sjeveru Gaze
Prema informacijama koje je dobio dopisnik Anadolije, izraelska vojska je gađala odjel za prijem pacijenata i hitnu pomoć bolnice "Kemal Advan", uzrokujući velika razaranja na dijelu gdje pacijenti stižu do bolnice
AUTOR: Anadolija
21.05.2024. u 16:39
get url
text
Nakon što je izraelska vojska gađala okolinu, počela je evakuacija pacijenata i medicinskog osoblja iz "Kemal Advana", posljednje bolnice koja je u funkciji na sjeveru Pojasa Gaze.
Prema informacijama koje je dobio dopisnik Anadolije, izraelska vojska je gađala odjel za prijem pacijenata i hitnu pomoć bolnice "Kemal Advan", uzrokujući velika razaranja na dijelu gdje pacijenti stižu do bolnice.
Zbog napada izraelske vojske i prisustva izraelskih trupa oko bolnice, uprava bolnice počela je da evakuiše ranjenike, pacijente i medicinsko osoblje, iz straha da će izraelska vojska ponovo upasti ili gađati bolnicu, kao što je to učinila 12. decembra prošle godine.
Nakon što je izraelska vojska opkolila i većim dijelom uništila bolnicu Al-Awde u okrugu Tel ez-Zater u Jabaliji, na sjeveru Pojasa Gaze ne postoji nijedna bolnica koja je u funkciji.
Jučer je izraelska vojska izvela napad na gornji sprat bolnice Al-Awde.
Uprava bolnice je objavila da medicinsko osoblje ne može pružiti medicinsku pomoć bolesnima i povrijeđenima zbog opsade izraelske vojske.
Izraelska vojska je prije deset dana pokrenula novi kopneni napad istovremeno s intenzivnim zračnim napadima na Jabaliju i okolna područja na sjeveru Pojasa Gaze, gdje još uvijek žive stotine hiljada Palestinaca, i zahtijevala evakuaciju mnogih regija i naselja.
U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine ubijena su 35.562 Palestinca, uključujući najmanje 15.103 djece i 9.849 žena, a ranjeno je 79.652 ljudi.
Prema procjenama palestinskih vlasti, pod ruševinama se još uvijek nalaze hiljade mrtvih.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.