open-navfaktor-logo
search
Spasilački letovi
Nastavljena evakuacija s nasiljem zahvaćene Nove Kaledonije, stotine turista i dalje blokirano
AUTOR: Anadolija
26.05.2024. u 13:13
get url
text
Evakuacija državljana Novog Zelanda
Evakuacija državljana Novog Zelanda
FOTO: New Zealand Defence Force
Spasilački letovi iz nasiljem zahvaćene Nove Kaledonije nastavili su evakuirati ljude u nedjelju, dok su stotine turista blokirane na tom pacifičkom području koje predstavlja prekomorsku teritoriju pod kontrolom Francuske.
Više od 100 državljana Novog Zelanda još uvijek je zaglavljeno na teritoriji nakon što je četvrti specijalni let u subotu napustio pacifički otok za Auckland, izvijestio je "New Zealand Herald".
Više od 500 ljudi različitih državljanstava već je evakuirano iz Nove Kaledonije, koja je zahvaćena nasilnim protestima zbog predloženih izbornih promjena, nakon čega je međunarodni aerodrom u Noumeaji morao biti zatvoren.
Oko 108 Novozelanđana još uvijek je blokirano na otoku.
Ustavna promjena koju je usvojio Pariz kako bi se francuskim stanovnicima Nove Kaledonije, koji tamo žive više od 10 godina, dalo pravo glasa na pokrajinskim izborima, izazvala je proteste povećavajući zabrinutost zbog smanjene političke zastupljenosti autohtonog stanovništva Kanaka.
U neredima koji su izbili prije dvije sedmice poginulo je sedam ljudi. Oko 115 policajaca i žandara je povrijeđeno, a 370 osoba uhapšeno.
Od 1800-ih, Novom Kaledonijom se upravlja iz Pariza, ali mnogi autohtoni Kanaci i dalje negoduju zbog francuske kontrole nad njihovim otocima i traže veću autonomiju ili nezavisnost.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.