open-navfaktor-logo
search
Otok je u EU
Od 2014. godine održavaju zajedničke vojne vježbe sa Izraelom: Hezbollah napadom zaprijetio Kipru
Kipar će također biti dio ovog rata ako otvori svoje zračne luke i baze za izraelske snage, rekao je Hassan Nasrallah u televizijskom obraćanju
AUTOR: Autor: Faktor/CNN
20.06.2024. u 08:07
get url
text
Hassan Nasrallah
Hassan Nasrallah
Vođa libanske vojne grupe Hezbollah zaprijetio je da će napasti evropski otok Kipar ako izbije rat između Izraela i Libana, piše CNN.
- Kipar će također biti dio ovog rata ako otvori svoje zračne luke i baze za izraelske snage - rekao je Hassan Nasrallah u televizijskom obraćanju koje je uslijedilo samo dan nakon što je Izrael upozorio Hezbolah, grupu koju podržava Iran, da se mogućnost rata približava.
Ovo je prvi put da je Hezbollah zaprijetio Kipru koji je u Evropskoj uniji, a nalazi se u Sredozemnom moru, oko 200 kilometara od Libana.
Kipar od 2014. godine održava zajedničke vojne vježbe s Izraelom.
Nasrallahova prijetnja došla je kao dio odgovora na upozorenje Izraela. Poručio je da će Hezbollah "uzdrmati stupove Izraela ako se rat nametne Libanu".
Napetosti između Hezbollaha i Izraela rastu od napada Hamasa 7. oktobra prošle godine i vojne kampanje izraelskih odbrambenih snaga u Gazi koja je uslijedila.
Posljednjih sedmica pojačan je intenzitet prekograničnih napada između Hezbollaha i Izraela, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata.
Hezbollah se u utorak pohvalio videom od devet minuta snimljenim dronom koji prikazuje civilne i vojne lokacije oko jednog od najvećih izraelskih gradova Haife.
Video je potaknuo izraelskog ministra vanjskih poslova Israela Katza da upozori na "sveopći rat u kojem će Hezbollah biti uništen, a Liban teško poražen".
- Neprijatelj zna da nijedno mjesto u cijeloj državi nije sigurno od naših projektila. Namjerno ćemo ih ciljati - rekao je Nasrallah u svom govoru.
Kao odgovor na prijetnju Nasrallaha, kiparski predsjednik Nikos Christodoulides rekao je da otok "ni na koji način nije uključen u ratne sukobe".
- Republika Kipar nije dio problema. Republika Kipar je dio rješenja. A našu ulogu u tome, kao što je prikazano, naprimjer, kroz humanitarni koridor, prepoznaje ne samo arapski svijet, već i međunarodna zajednica u cjelini - rekao je Christodoulides.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.