open-navfaktor-logo
search
Za smjenu vlade
Opozicioni protest privukao hiljade građana u Zagrebu: Nemojte ići u Njemačku i Irsku, izađite na izbore
Jedanaest stranaka liberalnog centra i ljevice organizirali su veliki protest koji je na trg ispred zgrada Vlade Hrvatske i Hrvatskog sabora privukao više hiljada građana koji traže raspisivanje izbora i smjenu aktuelne vlade.
17.02.2024. u 15:31
get url
text

Opozicione stranke i građani izišli su na Trg sv. Marka kako bi se pobunili protiv korupcije, klijentelizma i HDZ-ove političke mreže u kojoj je do sada razotkriveno niz afera vezanih uz nezakonito izvlačenje javnog novca, pogodovanje, korupciju i slične protivpravne radnje.

Saborska zastupnica i koordinatorica stranke "Možemo" Sandra Benčić s pozornice je pozvala okupljene građane i stranačke kolege da je vrijeme da se s vlasti skine vladajuća garnitura.

- Makar su nam sve pokrali, nisu nam ukrali nadu da ova zemlja još uvijek može biti bolja. Nisu nam ukrali otpor i ideju. Nemojte ići u Njemačku, nemojte ići u Irsku. Izađite na birališta, neka odu oni koji trebaju. Vi niste oni koji trebaju otići, to je HDZ - rekla je.

FOTO: AA

Okupljeni su skandirali "AP odlazi", a istaknuli su i brojne stranačke transparente i kao poruke "Dosta je", "Državu ne mogu uništiti oni koji kradu - nego oni koji ne čine ništa", "Hoćemo zaostatak penzije za inflacijom 10,5 posto odmah", itd...

Uz prepun Trg sv. Marka, građani su na protestu zakrčili i prilazne ulice, a velik broj građana pristizao je na protest s Trga bana Jelačića u vrijeme trajanja govora čelnika opozicionih stranaka.

U dva mandata vlada Andreja Plenkovića, čelnika HDZ-a, smijenjen je velik broj ministara, kao i njihovih pomoćnika te visoko pozicioniranih osoba.

FOTO: AA

Neposredni povod protesta nedavno je imenovanje glavnog državnog tužioca Ivana Turudića za kojega su mediji razotkrili privatnu povezanost s brojnim akterima visoke hrvatske politike, biznisa i sporta koji su pod istragama ili presuđeni za kriminal. Uz bivšu HDZ-ovu državnu sekretarku Josipu ex. Rimac koja je u procesu suđenja za aferu "Vjetroelektrane", u kojoj je navodno pokraden dio novca iz evropskih fondova, jedan od Turudićevih prijatelja je i bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji boravi u Bosni i Hercegovini, bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić.

U Hrvatskom saboru lijevi centar i ljevicu podržao je i dio stranaka s desnice kako bi na dnevni red sljedeće sedmice bila stavljena na glasanje tačka o raspuštanju aktualnog saziva Hrvatskog sabora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.