open-navfaktor-logo
search
Selo u općini Leposavić
Policija Kosova na sjeveru zemlje zaplijenila desetine srbijanskih uniformi
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je na društvenim mrežama rekao da se "teroristički mehanizam Srbije na sjeveru Republike Kosovo svakim danom sve više razbija"
AUTOR: Anadolija
01.06.2024. u 11:55
get url
text
Kosovska policija je nakon obavještajnih podataka u selu u općini Leposavić pronašla na desetine komada srbijanske uniforme, javlja Anadolija.
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je na društvenim mrežama rekao da se "teroristički mehanizam Srbije na sjeveru Republike Kosovo svakim danom sve više razbija".
Prema riječima kosovskog ministra, ovo je još jedan dokaz da su "sigurnosni mehanizmi Srbije bili i ostaju odgovorni za pokušaj destabilizacije i aneksije sjevera Kosova."
- Prema obaveštajnim informacijama, u kući u selu Donji Isev, u općini Leposavić, pronađeno je na desetine uniformi redovne i specijalne srpske policije, kao i dijelovi uniformi kosovske policije - saopćio je Svecla.
FOTO: ANADOLIJA
Dodao je da se zahvaljujući radu svih sigurnosnih institucija Kosova "ovaj pokušaj Srbije da destabilizuje zemlju uspješno sprečava."
Kosovski ministar je istakao kako je posvećenost i odlučnost da se zaštite suverenitet i teritorijalni integritet svim pravnim sredstvima obaveza države.
Od novembra 2022. godine stotine srpskih policajaca koji su radili u Policiji Kosova podnijeli su ostavke u znak protesta zbog plana Vlade Kosova da preregistruje vozila sa srbijanskim tablicama.
U prošlomjesečnoj policijskoj akciji koja je, kako je rečeno, pokrenuta na osnovu obavještajnih podataka, u Zvečanu, naseljenom većinom Srbima, zaplijenjeno je na desetine komada oružja i eksploziva i hiljade komada municije.
Kosovske vlasti su saopštile da bi ovo pronađeno oružje moglo biti povezano sa napadom u selu Banjska u Zvečanu u septembru 2023. godine. Tada je srpska oružana grupa napala Kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši policijskog narednika Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre ubijena su tri napadača.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.