open-navfaktor-logo
search
Zastupnica stranke "Moramo"
Predstavnica opozicije u Skupštini Srbije izviždana dok je govorila o genocidu, reagirale Majke Srebrenice
Jelena Jerinić, zastupnica opozicione stranke "Moramo", danas je na sjednici Narodne skupštine Srbije izviždana od vladajuće koalicije u toj zemlji kada je govorila o tome da se u Srebrenici dogodio genocid te da ne zna šta se negiranjem genocida uopće postiže.
11.07.2023. u 20:15
get url
text

- Na današnji dan moramo da postavimo još neka pitanja. Danas je 11. juli, dan kada je prije 28 godina počelo raseljavanje više od 20.000 žena, djece i starijih i strijeljanje oko osam hiljada muškaraca i dječaka na više lokacija na području Srebrenice. Međunarodni sud pravde je 2007. godine potvrdio da je na taj način počinjen genocid. Moje pitanje za predsjednicu Vlade - da li je i dalje zvanična politika Vlade Srbije da zvaničnicima Srbije nije mjesto u Srebrenici dok se ne odgovara za napad na Aleksandra Vučića 2015. u Potočarima - navela je Jerinić.

Upitala je - šta se konkretno takvom politikom postiže?

- Ne opravdavam taj napad i slažem se da ga treba ispitati. Ipak, ne mogu da vas ne pitam - da li je moguće da jedne polomljene naočale stavljate u ravan sa ubistvom osam hiljada i protjerivanjem 20.000 ljudi. Šta se tačno postiže negiranjem da se u Srebrenici desio genocid, odnosno šta se postiže time kada kažemo da je to bio samo običan ratni zločin, ako tako nešto uoće postoji - upitala je Jerinić.

Kazala je da što se prava tiče, stvar je dosta jasna, jer je pravna definicija genocida veoma rigidna, a poslije Drugog svjetskog rata utvrđena je u samo dva slučaja i jedan od njih je Srebrenica 1995.

- O tome možete čitati u knjizi Haške nedoumice u izdanju Beogradskog centra za ljudska prava. U njoj ćete pročitati kako se pojam genocida nerijetko zloupotrebljava u politici, a možda u tome prepoznate i neke od svojih postupaka. Ako zanemarimo i pravni politički kontekst, istina je da negiranje genocida ne čini dobro ni srpskim žrtvama koje su itekako brojne i bolne - kazala je Jerinić.

Dodala je da nema takmičenja u broju žrtava ratnih zločina. Svaka žrtva je previše. Priznanje da se u Srebrenici dogodio genocid ne znači nipodaštavanje nijedne druge žrtve, naprotiv to nam omogućava da krenemo dalje, a Srbiji da vodi aktivnu miroljubivu politiku i stvara prijateljstva sa onima koji žele isto - kazala je Jerinić.

Istakla je kako je 1995. godine imala 17 godina i na državnoj televiziji u Srbiji nije mogla čuti šta se u Srebrenici dešavalo.

- Gospođo premijerko, vi ste tada imali koju godinu više. Bili ste na drugom mjestu. Možda ste mogli da čujete još neke informacije. Danas vaša politika kao predsjednice Vlade drži i moju i sve sljedeće generacije zarobljenim u 90-im i to uključuje generaciju i moje djece zbog kojih danas postavljam ovo pitanje - kazala je Jerinić, što je popraćeno galamom u sali.

Na ogromnu količinu mržnje, koja se danas mogla čuti u Skupštini Srbije, reagiralo je i Udruženje žrtava Majke Srebrenice, koje su se oglasile kratkim saopćenjem. 

- Zgroženi smo količinom mržnje koja se danas čuje iz Skupštine Republike Srbije. Danas kada ukopavamo našu ubijenu djecu, zastupnici iz Skupštine šalju poruku da Srbija i danas relativizuje zločin, ponižava i vrijeđa žrtve. Sramite se - stoji u kratkom saopćenju Udruženja Majke Srebrenice.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.