open-navfaktor-logo
search
Slijedi odluka parlamenta
Premijer Robert Golob: Vlada Slovenije predložila Državnom zboru priznanje Palestine
AUTOR: Anadolu Agency
30.05.2024. u 15:54
get url
text
Robert Golob
Robert Golob
Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici usvojila odluku da Državnom zboru (Narodna skupština) predloži priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države, potvrdio je slovenački premijer Robert Golob, javlja Anadolu.
Golob je nakon sjednice Vlade izjavio da su odlučili priznati Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu u granicama predviđenim Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 1967. godine ili u granicama o kojima bi se uključene strane složile u budućem mirovnom sporazumu.
- Ova odluka ima jednu poruku. Poruka objema stranama da želimo hitni prekid neprijateljstava i da želimo hitno oslobađanje talaca. Ovo priznanje nije usmjereno ni protiv koga, pa ni protiv države Izrael. Ovo je poruka mira. Vjerujemo da je danas trenutak kada svi mi, cijeli svijet, moramo djelovati samo u jednom smjeru, u pravcu koji donosi trajni mir na Bliskom istoku, u pravcu rješenja s dvije države - poručio je Golob i dodao:
"Očekujem da će u narednim mjesecima zapadne zemlje priznati pravo palestinske nacije na postojanje, a arapske zemlje priznati pravo Izraela. Jedini put do mira je priznanje dvije zemlje. Nadam se da će današnja akcija slovenačke Vlade biti primjer svima."
Očekuje se da će zastupnici Državnog zbora o prijedlogu Vlade Slovenije da se prizna Palestina odlučivati na vanrednoj sjednici u utorak sljedeće sedmice.
Vlada Slovenije je već 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.
U utorak su Palestinu priznale Španija, Irska i Norveška. Time su se pridružile grupi od 140 zemalja koje su priznale palestinsku državu, što je izazvalo bijes Izraela.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.