open-navfaktor-logo
search
Iz Vranja ka Nišu
Primijećeno kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije
Radio Slobodna Evropa (RSE) uočio je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja ka Nišu, kod mjesta Predejane, u subotu 30. septembra, a nakon što je u Vašingtonu i Briselu iskazana zabrinutost zbog raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom.
30.09.2023. u 16:19
get url
text
Vojno vozilo
Vojno vozilo

Varošica Predejane se nalazi 300 kilometara južno od Beograda i na oko 100 kilometara od najbližeg graničnog prijelaza Srbije i Kosova, Merdare.

Konvoj sa vozilima Vojske Srbije, kako je zabilježio reporter RSE, se oko podneva kretao iz pravca juga ka sjeveru zemlje.

Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost.

Koordinator za strateške komunikacije u Vieću za nacionalnu sigirnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kirb je tokom razgovora sa novinarima 29. septembra izrazio zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmještanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

Dan kasnije, Josep Borrell, šef evropske diplomatije, istakao je da je Evropska unija (EU) veoma zabrinuta jačanjem vojnog prisustva Srbije uz granicu, te rekao da je to "zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti".

Srbija međutim tvrdi da nije podigla nivo borbene gotovosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.