open-navfaktor-logo
search
Washington
Protest ispred Bijele kuće zbog izraelskih napada na Rafah: Zaustavite ovaj pokolj
AUTOR: Anadolija
29.05.2024. u 10:00
get url
text
FOTO: AA
Stotine demonstranata okupile su se u utorak ispred Bijele kuće u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Washingtonu u znak protesta zbog izraelskog napada tokom vikenda na šatorski kamp u gradu Rafah na jugu Pojasa Gaze, pozivajući američku administraciju da prekine finansiranje izraelskog rata u blokiranoj palestinskoj enklavi.
Protest je podržalo nekoliko propalestinskih grupa, uključujući Palestinski omladinski pokret, Partiju za socijalizam i oslobođenje i Maryland za Palestinu.
FOTO: AA
Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Slobodna Palestina", "Zaustavite američko finansiranje izraelskog aparthejda", "Sve oči uprte u Rafah" i "Zaustavite ovaj pokolj".
Demonstranti su uzvikivali "Prestanite sa bombardovanjem Rafaha" i "Okončajte okupaciju odmah".
Kancelarija za medije Vlade u Gazi saopćila je da je u izraelskom napadu na kamp za raseljene u Rafahu u blizini logističke baze UNRWA u Tal al-Sultanu ubijeno najmanje 45, a ranjeno 250 osoba, uglavnom djece i žena.
Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraleske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.