open-navfaktor-logo
search
Moraju odgovarati
Reporteri bez granica ponovo tužili Izrael Haškom sudu, ubijeno više od 100 novinara
Tužba RSF-a posebno se odnosi na dvojicu novinara Al Jazeere, Hamzu Dahduha i Mustafu Turaju, ubijenih u napadu na njihov automobil na jugu Pojasa Gaze
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 09:04
get url
text
FOTO: AA
Reporteri bez granica (RSF) podnijeli su danas novu tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) zbog "ratnih zločina koje je Izrael počinio protiv novinara", saopćila je organizacija.
Reporeti bez granica pozivaju tužioca Međunarodnog krivičnog suda da pokrene istragu zločina počinjenih nad najmanje devet palestinskih novinara između 15. decembra 2023. i 20. maja 2024.
Navode da je ovo treća tužba zbog smrti novinara u Gazi pred ICC-om u Haagu, nakon onih 31. oktobra i 22. decembra.
U njihovoj tužbi koju podižu ovaj ponedjeljak spominje se osam dodatnih slučajeva povrijeđenih palestinskih novinara tokom obavljanja dužnosti.
- Imamo razloga vjerovati da su neki bili žrtve namjernih ubistava - govore iz RSF.
Prema podacima Odbora za zaštitu novinara iz New Yorka, tokom izraelskih napada na Gazu ubijeno je najmanje 107 novinara i medijskih radnika.
Tužba RSF-a posebno se odnosi na dvojicu novinara Al Jazeere, Hamzu Dahduha i Mustafu Turaju, ubijenih u napadu na njihov automobil na jugu Pojasa Gaze.
Izraelska vojska objašnjava da su "njih dvojica upravljala bespilotnim letjelicama koje su predstavljale neposrednu prijetnju izraelskim vojnicima" i opisala ih kao "terorističke agente", što su odbacile njihove porodice i Al Jazeera.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.