open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
SAD čeka odgovor Hamasa na predloženi sporazum o Gazi, CIA razgovara sa čelnicima Katara
AUTOR: Anadolija
05.06.2024. u 08:20
get url
text
Sjedinjene Američke Države još čekaju odgovor palestinske grupe Hamas na predloženi sporazum o prekidu vatre u Gazi, izjavio je u utorak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.
- Lopta je u Hamasovom polju da li će je prihvatiti ili ne. Sada čekamo odgovor Hamasa - rekao je Sullivan novinarima.
SAD je u kontaktu s katarskim posrednicima koji su Hamasu prenijeli prijedlog izraelskih pregovarača, rekao je Sullivan i dodao da Hamas mora prihvatiti prijedlog.
Sullivan je dodao da će direktor CIA-e William Burns biti u glavnom gradu Dohi i konsultovati se s katarskim premijerom i emirom.
- Burns će biti prilično zainteresovan da čuje iz prve ruke, lično, kakva je bila priroda tih razgovora i kuda stvari idu odavde - rekao je on.
U petak je američki predsjednik Joe Biden rekao da je Izrael predstavio sporazum u tri faze koji će okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.
Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
Više od 36.500 Palestinaca je ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a skoro 83.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.