open-navfaktor-logo
search
Proglašen Dan žalosti
Sigurnosna situacija na sjeveru Kosova još napeta, granični prijelazi prema Srbiji i dalje zatvoreni
Sigurnosna situacija na sjeveru Kosova oko sela Banjska još je napeta dan nakon što je došlo do oružanog sukoba u kojem je poginuo jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.
25.09.2023. u 11:42
get url
text

Iz kosovske policije saopćeno je da je noć protekla mirno te da je tokom noći nastavljena akcija kako bi se pronašli organizatori napada na policiju. Dva granična prijelaza prema Srbiji Jarine i Bernjak još su zatvorena za saobraćaj, a oko sela Banjska raspoređene su policijske snage, dok su svi prilazi blokirani.

Specijalni tužilac za slučaj Sjever Naim Abazi rekao je da su u Banjskoj i Zvečanu locirali nekoliko sumnjivih porodičnih kuća i vozila u kojima se skriva oružje, a radi se i na identifikaciji ostalih osumnjičenih osoba u vezi s tim slučajem.

- Mi idemo u tom smjeru kako bismo identificirali druge osobe koje su uključene u ovu kriminalnu aktivnost - rekao je Abazi, prenose Reporteri.  

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo sinoć je saopćilo da je privedeno šest osoba zbog umiješanosti u napad na policiju, a osumnjičeni su za teroristički napad u selu Banjska, općina Zvečan. Tokom akcije policija je zaplijenila i veliku količinu naoružanja raznih vrsta te nekoliko kamera pomoću koju su identificirali napadače.

Premijer Kosova Albin Kurti u prvom je saopćenju osudio "zločinački i teroristički napad" i ocijenio da je to "organizirani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda".

Srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić kazao je da je ubistvo kosovskog policajca za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno te dodao da Albin Кurti želi uvesti Srbiju u sukob s NATO-om.

Vučić je odbacio odgovornost zvaničnog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror", prenosi Hina.

Dužnosnici međunarodne zajednice - od ambasadora vodećih država Zapada u Prištini, Misije OSCE- na Kosovu, te čelnika EU-a - osudili su u nedjelju napad na kosovsku policiju, zatraživši potpunu istragu i privođenje počinitelja pred lice pravde.

Na Kosovu je danas dan žalosti u povodu smrti policajca Afrima Bunjakua, ubijenog na sjeveru zemlje, a odgođena je i sjednica Predsjedništva kosovske Skupštine.  

- Državna žalost bit će u ponedjeljak, a državni protokol je zadužen da poduzme sve potrebne radnje za provođenje ove odluke - navodi se u saopćenju Predsjedništva Kosova.

Napetosti na Kosovu traju od sukoba u maju u kojima je bilo povrijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 50 srpskih demonstranata na sjeveru Kosova.

VEZANI TEKST - Na Kosovu uhapšeno šest napadača, bit će optuženi za terorizam, Kurti pokazao fotografije zaplijenjenog naoružanja

Novi krug pregovora održan prošle sedmice pod okriljem Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz februara i marta ove godine o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.