open-navfaktor-logo
search
Napetost među zemljama
Sjeverna Koreja gradi zid na granici sa Južnom
AUTOR: BBC
21.06.2024. u 07:47
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Sjeverna Koreja gradi zid na nekoliko lokacija blizu svoje granice sa Južnom Korejom, otkrivaju satelitski snimci koje je analizirao BBC. Osim toga zemljište unutar demilitarizirane zone (DMZ) je očišćeno, a stručnjaci kažu da bi to moglo predstavljati kršenje dugotrajnog primirja sa Južnom Korejom.
Demilitarizirana zona je inače, četiri kilometra široka tampon zona između Koreja koje su, tehnički, još uvijek u ratu jer nikada nisu potpisale mirovni sporazum. Zona je podijeljena na dva dijela, a svaka država kontrolira svoju stranu. Stručnjaci gradnju zida za BBC komentiraju kao "neobičnu aktivnost" koja dolazi u vrijeme porasta napetosti između dviju zemalja.
- U ovom trenutku možemo samo nagađati da Sjeverna Koreja želi ojačati svoju vojnu prisutnost i utvrde duž granice - kaže Shreyas Reddy, dopisnik specijalizirane stranice NK News sa sjedištem u Seulu. BBC je naručio satelitske snimke sedam kilometara duge dionice granice u sklopu projekta razmatranja promjena koje je Sjeverna Koreja uvela u to područje.
Snimci prikazuju najmanje tri dijela na kojima su postavljene barijere u blizini demilitarizirane zone, a pokrivaju ukupno kilometar istočnog kraja granice. Moguće je i da je došlo do daljnje izgradnje barijera. No, zbog nedostatka prethodnih snimaka tog područja u visokoj rezoluciji ne zna se kada je izgradnja tačno počela. Međutim, takvih struktura nema na snimcima iz decembra 2023. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.