open-navfaktor-logo
search
Nakon izbora za Evropski parlament
Šta jačanje desnice u EU znači za BiH, dobijaju li Dodik i Čović novi vjetar u leđa?
U Francuskoj i Njemačkoj, dvije najjače države Evropske unije, pobjedu na izborima za Evropski parlament odnijele su stranke desnog centra i ultradesnica, a poraz su zabilježili socijaldemokrati, liberali i zeleni
AUTOR: A. Dr.
10.06.2024. u 14:01
get url
text
Izbori za Evropski parlament pokazali su jačanje desnice i stranaka desnog centra, pogotovo u dvije najvažnije članice Evropske unije Njemačkoj i Francuskoj, dok su ljevica, socijaldemokratske partije i zeleni dobili manje mandata nego na izborima 2019. godine.
Pobjeda Nacionalnog okupljanja desničarke Marine Le Pen natjerala je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da raspusti skupštinu i raspiše vanredne izbore.  
Marine Le Pen osvojila je dvostruko više glasova od vladajuće Renesansne stranke Macrona, koja je pala na oko 15 posto.  A prije pet godina Macronova stranka dobila je 22,4 posto glasova.
Vladajuća koalicija u Njemačkoj Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali su gubitnici izbora. Zeleni  su pali na samo 12,5 posto, sa 20,5 posto prije pet godina.
Socijaldemokrati su postigli najgori rezultat ikada na izborima za Evropski parlament, osvojivši samo 13,9 posto glasova, skoro dva posto manje u odnosu na izbore prije pet godina.
Glavni opozicioni demokršćani (CDU/CSU) osvojili su najveći udio glasova sa 30 posto, uspjevši skromno povećati rezultat sa prošlih euroizbora kada su osvojili 28,9 posto.
Antiimigrantska AfD postigla je najbolji rezultat ikada na euroizborima, zauzevši drugo mjesto sa 16 posto glasova, u odnosu na 11 posto na prošlim izborima.
Šta činjenica da Evropa skreće udesno znači za Bosnu i Hercegovinu?
-  Ovo je jasan indikator u kojem pravcu se kreće Evropa. Istina, Evropski parlament nema baš neke velike ovlasti, politiku EU-a kreira oligarhija u Briselu, otuđeni centar moći okupljen, prije svega, oko Evropske komisije. Ja sam ovaj politički put Evrope nagovijestio u svojoj knjizi još prije nekoliko godina – kaže za Faktor prof. dr. Zlatko Hadžidedić, ekspert za međunarodne odnose.
Objašnjava zašto vlada ovakav politički trend.
- Na globalnoj sceni je hiperkapitalizam, ekstreman po svom karakteru, koji se bazira na finansijskim špekulacijama. Za njegovo održavanje potreban mu je agresivan, ekstreman nacionalizam. Tako da ćemo u Evropi imati praksu da autoritativni režimi mijenjaju one demokratske - ističe on.
Upozorava da je ta praksa na sceni u našem neposrednom susjedstvu.
- Naši regionalni nacionalzmi su već radikalni. Pa predsjednik Aleksandar Vučić je tipičan primjer, praktično avangarda. U Hrvatskoj premijer Andrej Plenković teži autoritativnom vođenju države.
- Takav odnos snaga u Zagrebu i Beogradu znači samo jedno, Dragan Čović i Milorad Dodik će jačati. Znači, izloženi smo velikodržavnim projektima Srbije i Hrvatske i to je opasno za BiH. Pogotovo što BiH nema svoj nacionalni program.
Nacija se sastoji od građana. Posljedica toga što smo mi u BiH prihvatili da nam se nametne riječ nacija za religijski identitet je to da na kraju imamo tri grupe od kojih svaka ima pravo da pretendira na vlastitu državu. Ono što je u modernom svijetu prisutno su države nacije – istakao je Hadžidedić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.