open-navfaktor-logo
search
Napad u Banjskoj
Teške optužbe kosovskih vlasti: Na obuci terorista učestvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da je cilj napada u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova.
01.10.2023. u 17:13
get url
text

Prema njegovim riječima, pripreme za napad su obavljene u centralnoj Srbiji, što se, kako je rekao, vidi sa dronova zaplijenjenih od grupe, prenosi N1.

Svećlja je rekao da će se vidjeti ne samo napad u Banjskoj, već i pripreme grupe u trening centrima u Srbiji na Kopaoniku, na imanju Milana Radoičića.

- Na obuci su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik komande Kopnene vojske Milan Mojsilović - rekao je Svećlja.

On je dodao je Vučić pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umiješana u organizaciju napada.

Direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da se grupa koja je 24. septembra napala kosovsku policiju u Banjskoj duže vrijeme pripremala u Srbiji i da je vježbala u prostoru hotela Grej na Kopaoniku, koji je u vlasništvu Milana Radoičića, a da je vježbala i na poligonu Pasuljanske livade.

On je dodao da je Srbija toj grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu.

- Vojne vježbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana prije napada na Banjsku - rekao je Hodža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.