open-navfaktor-logo
search
Objavio CNN
Težak milijardu dolara: Bidenova administracija počinje proces odobravanja novog ugovora o oružju za Izrael
Potencijalna nova prodaja oružja od milijardu dolara uključivala bi potencijalni transfer 700 miliona dolara u tenkovskoj municiji, 500 miliona dolara u taktičkim vozilima i 60 miliona dolara u minobacačkim mecima, potvrdio je jedan od izvora u Kongresu.
AUTOR: CNN/Faktor
15.05.2024. u 22:43
get url
text
Joe Biden
Joe Biden
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u utorak je započela ranu fazu procesa za nastavak novog ugovora o oružju za Izrael vrijedan milijardu dolara, objavio je CNN pozivajući se na dva izvora iz američkog Kongresa.
State Department je sada otvorio razgovore s komitetima za vanjske poslove Zastupničkog doma i Senata za vanjske odnose. Nema utvrđenog vremenskog okvira kada će Kongres biti službeno obaviješten o prodaji.
Odluka da se pokrene ovaj novi sporazum o oružju dolazi nakon što je Bidenova administracija pauzirala isporuku bombi u Izrael, kao razlog navodeći protivljenje korištenju oružja u gusto naseljenim područjima Rafaha u Gazi.
Potencijalna nova prodaja oružja od milijardu dolara uključivala bi potencijalni transfer 700 miliona dolara u tenkovskoj municiji, 500 miliona dolara u taktičkim vozilima i 60 miliona dolara u minobacačkim mecima, potvrdio je jedan od izvora u Kongresu. Wall Street Journal je prvi izvijestio o razgovorima administracije s Kongresom o ovoj prodaji.
Oružje o kojem se raspravlja neće uskoro stići u Izrael. O prodaji i dalje treba biti službeno obaviješten Kongres i mora dobiti odobrenje Kongresa, što bi mogao biti dugotrajan proces, potencijalno povučen prigovorima Kongresa.
Iako su američki zvaničnici rekli da će drugi slučajevi isporuka oružja Izraelu biti u razmatranju, oni su također rekli da će SAD nastaviti da se pobrine da "Izrael ima vojni kapacitet da se brani," ukazujući da dugoročni dogovori o oružju neće uspjeti biti zaustavljeni u ovom trenutku.
- Nastavljamo slati vojnu pomoć i osigurat ćemo da Izrael dobije puni iznos koji je naveden u dopuni. Zaustavili smo isporuku bombi jer ne vjerujemo da ih treba baciti u gusto naseljene gradove. Razgovaramo s izraelskom vladom o tome - rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u ponedjeljak.
State Department nije komentirao neformalno obavještenje osim da ukaže na Sullivanove primjedbe.
Pentagon je također odbio da komentariše.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.