open-navfaktor-logo
search
Na istoku zemlje
U izraelskom napadu u Libanu poginula jedna osoba, IDF tvrdi da su ubili "operativca Hamasa"
Izraelska vojska je ustvrdila da je meta napada dronom bio Ayman Ghatmeh koji je "opskrbljivao oružjem Hamas i druge grupe"
AUTOR: Anadolija/Faktor
22.06.2024. u 22:17
get url
text
FOTO: Anadolija
Najmanje jedna osoba ubijena je u subotu nakon što je Izrael gađao automobil u gradu na istoku Libana, javlja Anadolu.
Libanska nacionalna novinska agencija objavila je da je Izrael "ciljao automobil na raskrsnici u gradu Al-Khayara u zapadnoj Bekaai".
Objavili su da je u napadu ubijena osoba koja je upravljala automobilom, a koja je identifikovana kao stanovnik grada Lala u zapadnoj Bekaai. Njegov identitet nije otkriven.
Privatni libanski kanal Al-Jadeed objavio je da je izraelski napad, izveden dronom, kao metu imao vođu Islamske grupe - sunitskog pokreta - ne otkrivajući njegov identitet.
Izraelska vojska je ustvrdila da je meta napada dronom bio Ayman Ghatmeh koji je "opskrbljivao oružjem Hamas i druge grupe".
Vojska je takođe tvrdila da Ghatmeh planirao "izvršiti neposredan napad na Izrael". Nije bilo odgovora grupa u vezi s ovim napadom.
Libanska nacionalna novinska agencija je objavila da su izraelski ratni avioni izveli napad na grad Yaroun u okrugu Bint Jbeil u južnom Libanu sa dvije rakete zemlja-zrak, ne iznoseći nikakve detalje.
Libanska grupa Hezbollah objavila je da je "gađala zgradu koju koriste neprijateljski vojnici u naselju Al-Manara na sjeveru Izraela i ostvarila direktan pogodak".
Nije bilo komentara sa izraelske strane na tvrdnje ove grupe.
Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom usred prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.500 ljudi.
Hezbollah je povezao prekid svojih napada na Izrael sa prestankom izraelskog napada na Gazu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.