open-navfaktor-logo
search
Ukinut mu imunitet
U Skoplju uhapšen sudija Vrhovnog suda zbog primanja 10.000 eura mita
AUTOR: Fena
21.05.2024. u 12:12
get url
text
FOTO: Ilustracija
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije uhapsili su sudiju Vrhovnog suda Naćea Georgieva, koji se sumnjiči za primanje oko 10.000 eura mita a nakon što mu je  Sudsko vijeće Sjeverne Makedonije ukinulo imunitet.
- Sudija je uhapšen prilikom izvršenja krivičnog djela - saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije.
Georgijev je uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je obećao olakšavajuće mjere u sudskom postupku protiv bivšeg načelnika općine Novosela Bore Stojčeva, koji je nedavno uhapšen zbog krijumčarenja opojnih droga.
- Sudsko vijeće je ukinulo imunitet sudiji Vrhovnog suda, kako bi se krivični postupak nesmetano odvijao; usvojilo je zahtjev za određivanje pritvora koji je podnio sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju i privremeno udaljio sudiju Vrhovnog suda s vršenja sudijske funkcije, do završetka krivičnog postupka - stoji u saopćenju.
Hapšenje vrhovnog sudije dogodilo se u trenutku kada se Sjeverna Makedonija suočava s brojnim kritikama zbog korumpiranog i neučinkovitog pravosuđa.
Sadašnji sastav Sobranja Sjeverne Makedonije krajem prošle godine odobrio je izmjene krivičnog zakonika koje su dovele do oslobađanja od krivičnog gonjenja, kao i smanjenja kazne desecima visokih funkcionera optuženih za teška krivična djela, podsjeća Radio Sloboda Europa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.