open-navfaktor-logo
search
Rusija suzdržana
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o podršci Bidenovom prijedlogu o prekidu vatre u Gazi
Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržalo ga je 14 članica, dok je Rusija bila suzdržana
AUTOR: Anadolija
10.06.2024. u 22:30
get url
text
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) usvojilo je nacrt rezolucije kojom se traži podrška za prijedlog koji je najavio američki predsjednik Joe Biden, a koji se sastoji od tri faze i predviđa trenutni prekid vatre u Gazi.
Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržalo ga je 14 članica, dok je Rusija bila suzdržana.
U usvojenoj odluci ukazano je na diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara, a pozdravljen je prijedlog u tri faze koji je Biden iznio 31. maja.
Također se navodi da je Izrael prihvatio Bidenovu ponudu, a Hamas je pozvan da također prihvati predloženi plan.
U prvoj fazi Bidenovog prijedloga predviđen je trenutni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i ranjenih zarobljenika, razmjena palestinskih zarobljenika, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, povećanje humanitarne pomoći, rekonstrukcija osnovnih usluga, povratak palestinskih civila u njihove domove u cijelom Pojasu, uključujući i sjever Gaze.
Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze.
U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.
U odluci je navedeno da, ako se pregovori za prvu fazu nastave duže od šest sedmica, prekid vatre će biti nastavljen do okončanja pregovora, a naglašena je i važnost da strane ispoštuju odredbe sporazuma.
Podržavajući rješenje o dvije države, odluka je ukazala i na važnost ujedinjenja Pojasa Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vlastima.
U prvom nacrtu rezolucije koji je otvoren za raspravu, podržano je povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, a ideja o stvaranju "tampon zone" u Gazi naišla je negodovanje.
Tako je u posljednjem tekstu nacrta koji je dostavljen na glasanje izbrisan dio u kom se protivi "tampon zoni".
Među pitanjima koja su izazvala reakcije bila je i činjenica da u tekstu rezolucije nije uvršten Bidenov prijedlog u pisanoj formi.
Hamas je pozdravio rezoluciju VSUN-a o trajnom prekidu vatre, potpunom povlačenju Izraela iz Gaze, razmjeni zarobljenika, rekonstrukciji i povratku civila.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.