open-navfaktor-logo
search
"Žele ukidanje RS-a"
Vučić o rezoluciji: Samo što je nisu nazvali "protiv Srbije i srpskog naroda"
AUTOR: Faktor/ATV
15.05.2024. u 21:20
get url
text
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nema "nikakve šanse" da spriječi usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a o genocidu u Srebrenici, ali i da "nikad neće pognuti glavu pred onima koji bi, po njegovim riječima, najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim".
Vučić je u Ruskom domu u Beogradu, gdje je održao govor na temu "Revizija historijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda", optužio "kolektivni Zapad" da usvajanjem rezolucije želi ukidanje Republike Srpske i da "dodatno napakosti slobodarskom srpskom narodu" koji se po njegovim riječima, "drznuo da vodi nezavisnu politiku".
- Još važnije, želite time da svoju nesposobnost zbog nekih drugih događaja u svijetu pokrijete lažnom podrškom jednom dijelu muslimanskog življa na Zapadnom Balkanu - ocijenio je Vučić.
On je rekao da je očekivao i vjerovao da će "pametni ljudi iz zapadnog dijela svijeta donijeti odluku da povuku prijedlog rezolucije koju samo što nisu nazvali "protiv Srbije i srpskog naroda".
- Upinjali su se iz petnih žila da nam objasne kako to nije upereno protiv našeg naroda i zemlje, kako krivica ne može biti kolektivna. Ali nema odgovora na naše pitanje protiv koga je uperena jer nema nijednog pojedinca o kome pričaju - rekao je Vučić.
On je kazao da je "drugo pitanje na koje nema odgovora šta je smisao i cilj te rezolucije".
- Okončali ste sve postupke, ova zemlja je, češće protivpravno, isporučila sve koje ste tražili i sudili ste im. Koji je sljedeći nivo pravde koji traže da se uspostavi na račun srpskog naroda u cjelini? Ako je to civilizacijska tekovina, zar nije dovoljno sve što ste već presudili? Nemaju odgovor ni na to pitanje - rekao je.
Odbacio je ocjene zapadnih zemalja da je rezolucija usmjerena na postizanje trajnog pomirenja na Zapadnom Balkanu.
- Ko se to danas osjeća bliže onim drugima? Lagali ste na početku, lažete i danas - rekao je Vučić.
Njegovom govoru prisustvovali su i patrijarh srpski Porfirije i članovi Vlade Srbije, prenosi ATV.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.