open-navfaktor-logo
search
Studirali na MIT-ju
Za 12 sekundi ukrali 25 miliona dolara vrijednih kriptovaluta: Uhapšena dva brata
Oba brata su pohađala MIT na Cambridgeu gdje su, prema riječima tužilaca, studirali informatiku i matematiku i razvili vještine i obrazovanje na koje su se oslanjali da izvrše svoju prevaru.
AUTOR: CNN/Faktor
18.05.2024. u 07:59
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Dva brata koja su studirali na Massachusetts Institute of Technology (MIT) uhapšena su u srijedu pod optužbom SAD-a da su ukrali kriptovalute u vrijednosti 25 miliona dolara, piše CNN.
Federalni tužioci su šemu, koju su počinili Anton Peraire-Bueno (24) i James Peraire-Bueno (28), nazvali romanom i rekli da je ovaj slučaj prvi da je takva prevara ikada bila predmet američkih krivičnih prijava.
Vlasti su saopćile da su braća izvršila svoju razrađenu pljačku u aprilu 2023. godine, ukravši 25 miliona dolara od trgovaca za samo 12 sekundi tako što su na prevaru dobili pristup transakcijama na čekanju i promijenili kretanje kriptovaluta.
Anton Peraire-Bueno je uhapšen u Bostonu, dok je James Peraire-Bueno uhapšen u New Yorku.
Oba brata su pohađala MIT na Cambridgeu gdje su, prema riječima tužilaca, studirali informatiku i matematiku i razvili vještine i obrazovanje na koje su se oslanjali da izvrše svoju prevaru.
U optužnici se navodi da su braća mjesecima planirala da manipulišu i mijenjaju protokole koji se koriste za validaciju transakcija za uključivanje u Ethereum blockchain, javnu knjigu koja bilježi svaku transakciju kriptovaluta.
Tužioci su rekli da su to učinili tako što su iskoristili ranjivost u kodu softvera pod nazivom MEV-boost koji koristi većina "validatora" mreže Ethereum, koji su odgovorni za provjeru valjanosti novih transakcija prije nego što se dodaju u blockchain.
Tužioci navode da su, nakon pljačke, braća odbila zahtjeve da vrate sredstva i umjesto toga su poduzeli korake da operu i sakriju ukradenu kriptovalutu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.